Backcoating Kunstgras Bewezen Recyclebaar

Van bewering naar een aangetoond wetenschappelijk resultaat

”We roepen dat we een recyclebare backcoating voor de tapijtindustrie hebben, maar is dat ook echt zo?” Uitgebreid onderzoek door Polymer Science Park wijst uit dat de backcoating van Schmits Chemical Solutions geen problemen oplevert tijdens de recycling en het hergebruik van het materiaal. Een nieuwe stap in de richting van een circulaire economie.

 

In gesprek met Pim Wischhoff, accountmanager bij Schmits Chemical Solutions, blikken we terug op een mooie stap in de richting van een duurzame toekomst voor kunstgras. Als accountmanager is Pim de verbindende schakel tussen de Research & Development afdeling en hun klanten. Zo komt hij in contact met interessante partijen zoals Polymer Science Park (PSP). Samen met Nils Schut, process engineer bij PSP, keek hij naar de mogelijkheden voor een samenwerking, met als resultaat dit mooie eerste project.

 

Kunstgras

 

Recyclebare Backcoating

Als chemieleverancier voor de textielproducenten biedt Schmits een (naar eigen zeggen) recyclebare backcoating voor tapijt en kunstgras. Maar is deze coating daadwerkelijk te recyclen? Dit wilden zij onderzoeken en daarbij wilden ze ook weten welke invloed de backcoating heeft op het recycleproces en het uiteindelijke recyclaat. In samenwerking met de producent van het kunstgras en PSP zijn er verschillende stappen ondernomen. Schmits leverde zowel gecoat als ongecoat kunstgras aan, waarna PSP het materiaal verwerkte door het te shredderen en compounderen om er uiteindelijk trekstaven van te spuitgieten. Deze trekstaven zijn getest om de mechanische eigenschappen van het materiaal te bepalen. Daarvoor is gebruik gemaakt van verschillende testmethoden zoals:

Met het recyclaat is ook een prototype (maatbeker) gemaakt om aan te tonen dat het materiaal goed te gebruiken is voor de productie van nieuwe producten. Aan de hand van deze testen is bepaald dat de aanwezigheid van de backcoating op het kunstgras geen negatieve invloed heeft op de recyclebaarheid van het kunstgras. De gemeten eigenschappen lijken potentie te hebben voor toepassing van het recyclaat in de vezelproductie. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf en haar partners.

 

De samenwerking

De samenwerking tussen Schmits en PSP is uitstekend bevallen. De communicatie verliep vlot en het onderzoek werd snel naar tevredenheid uitgevoerd. Daarover zegt Pim Wischhoff het volgende: “PSP handelde proactief. Tijdens het project werden wij op de hoogte gehouden van de resultaten en na afloop van het project werden de resultaten gepresenteerd inclusief rondleiding door de labs.”

“Wanneer je specifieke vragen hebt of partners zoekt op het gebied van kunststof, recycling en dergelijke, dan kan PSP je daarbij helpen.”

Aldus Pim Wischhoff, Schmits Chemical Solutions

 

De samenwerking is zo goed bevallen, dat Schmits momenteel overweegt om een soortgelijk onderzoek uit te laten voeren voor backcoating van bijvoorbeeld polyester tapijten.

Van resultaat naar een circulaire toekomst

Met de resultaten van het project onderzoekt de producent van het kunstgras in hun eigen lab of ze het recyclaat ook kunnen toepassen in de productie van vezels voor nieuw kunstgras. Daarmee zetten ze een nieuwe stap richting een circulaire economie. Schmits kijkt ook verder. Ze zijn al aan het brainstormen over nieuwe innovatieprojecten in samenwerking met PSP.

 

Verder praten

Wil je meer weten over dit project en de voortgang, of heb je andere vragen? Neem dan contact op met Polymer Science Park.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.