Transition to circularity | Networking Event hosted by CPNL, BBC and GCNE

On Thursday, November 7th, we are gathering to drive the transition through collaboration. Jointly hosted by Biobased Circular (BBC), Groene Chemie Nieuwe Economie (GCNE), and Circular Plastic NL (CPNL), this grand networking event will explore and accelerate the transition towards a circular economy.

Transition to Circularity is the new networking event for entrepreneurs, policymakers, financiers, and researchers active in green chemistry, biobased polymers, and circular plastics.

Mark your calendar for an opportunity to go circular, participate, and discuss:

  • Discover the latest developments in technologies and materials
  • Find funding and subsidy sources
  • Meet game changers, chain partners, and financiers
  • Make new contacts to accelerate the transition and scale up together

Program and registration

The event will feature insightful contributions from leaders and gamechangers in the transition, inspiring workshops, and extensive networking opportunities. Program updates and registration options will be announced shortly during the summer.

Please mark this date, November 7, 2024, in your calendar to discuss updates on subsidy programs and accelerators.

Registration & more information can be found on their website.

 

Ook dit jaar is PSP weer te vinden op de Kunststoffenbeurs in Den Bosch, georganiseerd door PSP-partner Mikrocentrum.

 

Onze stand

Je vindt ons op stand 15 in de eerste ontvangsthal. Op onze stand vertellen wij je graag meer over mooie projecten, ons netwerk (en hoe jij daar ook onderdeel van kan worden) en we verloten ook gratis tickets voor het Kunststof Seminar: van Recyclaat naar Product, dus kom zeker langs.

 

Kunststoffenbeurs 2024

 

Over de Kunststoffenbeurs

De Kunststoffenbeurs is de vakbeurs voor innovatieve, slimme en duurzame oplossingen met kunststof en rubber en dit jaar viert het haar 25e editie. Sinds 1999 brengt de beurs vraag en aanbod samen om kennisdeling, samenwerking en netwerkvorming te bevorderen.

 

“Deze doelen zijn ook in 2024 nog steeds de basis. De kunststof- en rubberindustrie is voortdurend in ontwikkeling en de jaarlijkse behoefte om elkaar te ontmoeten blijft bestaan. We zijn er trots op dat de Kunststoffenbeurs na 25 jaar nog steeds dé ontmoetingsplek is voor professionals in deze industrie.”

aldus Charlotte de Jong, Programmamanager Kunststoffenbeurs.

 

De Kunststoffenbeurs is door de jaren heen uitgegroeid tot dé Benelux vakbeurs voor professionals werkzaam bij bedrijven die kunststof en rubber toepassen. Van machinebouw en merkeigenaar (van eindproducten/consumentenartikelen) tot productontwerp, verpakken, recycling, medische technologie, onderwijs en wetenschap. De beurs biedt een platform waar men in twee dagen de laatste ontwikkelingen, innovaties en kennis kan ontdekken en met elkaar kan delen.

 

Voor meer informatie en jouw gratis toegang ga je naar de website van de Kunststoffenbeurs.

Elk jaar brengt de Circular Plastics Conference (CPC) inzichten, inspiratie en dialoog om de circulariteit van plastics op industriële schaal te bevorderen. Dit jaar willen ze reflecteren op wat er is geleerd en hoe we als industrie verder kunnen gaan om plastics echt circulair te maken.

 

Het evenement, georganiseerd vanuit het Circular Plastics Initiative, bestaat uit deelsessies over verschillende thema’s zoals verpakkingen, automotive, textiel en electronica. Vragen die ze hopen te beantwoorden zijn:

  • Hoe kunnen we deze weg naar circulaire kunststoffen voortzetten?
  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee Nederland te maken heeft in zijn streven om tegen 2030 ten minste de helft van het plasticafval te recyclen en tegen 2050 100% circulariteit te bereiken?
  • Hoe werkt de overheid eraan om deze uitdagingen te overwinnen?

Deze editie werken ze samen met het Topinstituut voor Integrale Analytische Wetenschap en Technologie (TI COAST). Deze samenwerking versterkt de focus op innovatie in de analyse en karakterisering van recyclaten. CPC 2024 vindt plaats op 26 september in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer informatie over het evenement vind je op hun website.

 

Oost NL verstrekt een financiering aan Polymer Science Park (PSP) in Zwolle. PSP ondersteunt en faciliteert het mkb met het ontwikkelen van circulaire kunststofproducten en technologieën. Met de financiering kan PSP zich verder richten op het versterken en verduurzamen van de kunststof- en materialensector in de regio. Oost NL verstrekt de financiering vanuit het Participatiefonds Oost NL.

verduurzaming-kunststofketen

Polymer Science Park is ontstaan in Zwolle, vanwege het indrukwekkende kunststoffencluster dat zich daar bevindt. Zo’n 240 bedrijven, inmiddels vanuit heel Nederland, in de kunststofsector zorgen voor 25.000 banen. Daarnaast bevat de regio de op een na grootste tapijtindustrie ter wereld, een industrie waar veel geavanceerde materialen worden (her-)gebruikt.

Beide industrieën kampen met grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Met name voor het mkb is dit een flinke opgave. Zo wordt de regelgeving rondom het aandeel recyclaat in materialen en producten steeds strenger. Voor het verduurzamen van producten en het ontwikkelen van circulaire businessmodellen is gespecialiseerde kennis nodig. PSP biedt de kennis, kunde, netwerk en faciliteiten om een deel van de R&D hiervoor uit te voeren.

“De noodzaak om zuiniger met grondstoffen om te gaan is steeds belangrijker, maar hergebruik van plastics is nog lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt”, legt Gijs Langeveld, managing director van PSP uit. “Wij helpen ondernemers door onderzoek te doen naar mogelijke alternatieven voor ‘virgin’ materialen, materialen die gemaakt worden van fossiele grondstoffen. We hebben de machines en kennis in huis om daar onderzoek naar te doen en we kunnen bedrijven met dezelfde uitdagingen in de sector aan elkaar verbinden.”

 

Financiering versterkt kunststofcluster

Sander de Boer, investment manager Tech, legt uit waarom Oost NL de lening verstrekt:

“PSP speelt een cruciale rol bij innovatie in de regio. Ze ondersteunen het mkb bij het realiseren van een circulair en toekomstbestendig verdienmodel. En ze dragen bij aan de energie- en klimaattransitie door hergebruik van grondstoffen en afvalvermindering. Daarnaast kunnen innovatieve start-ups en scale-ups profiteren van de kennis die aanwezig is bij PSP en zich zo verder ontwikkelen.”

Langeveld is blij met de impuls voor PSP: “Deze lening stelt ons in staat om onze strategie verder vorm te geven. We willen meer klanten aan ons binden en onze netwerkfunctie vergroten. De vraag naar onze dienstverlening groeit, daar willen we aan kunnen blijven voldoen. De financiering van Oost NL gaat ons daar bij helpen.”

 

Jarenlange samenwerking bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen

Oost NL was in 2011 een van de initiatiefnemers van PSP, samen met DSM, Wavin, Hogeschool Windesheim, Deltion College, gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel. Sinds de oprichting is PSP uitgegroeid tot een instituut dat het mkb actief ondersteunt in de verduurzaming van de kunststofketen door het uitvoeren van onderzoek & ontwikkeling, het trainen van kunststofexperts, en het vervullen van haar rol als netwerkpartner. Inmiddels zijn meer dan 50 bedrijven aangesloten als deelnemer van de organisatie.

 

PSP is samen met Oost NL één van de partners in de Dutch Circular Polymer Valley (DCPV), een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen ontstaan in Regio Zwolle. Samen met ondernemers stimuleren ze innovaties en samenwerking om het aandeel circulaire polymeren te vergroten.

Operators weten precies op welke knoppen ze moeten drukken. Dat ‘trucje’ doen zij natuurlijk dagelijks. Maar wat als er problemen ontstaan? Weten zij dan ook precies wat er aan de achterkant gebeurt? En hoe ze dit adequaat oplossen om productuitval te voorkomen?

 

Betrokkenheid tonen en verantwoordelijkheid nemen van het productieproces zijn belangrijke redenen waarom bedrijven in de kunststofbranche investeren in het opleiden en doorontwikkelen van hun personeel. Zij willen dat het personeel zich verantwoordelijk voelt voor ‘hun’ proces en kleine storingen zelf op kunnen lossen.

 

In deze blog ontdek je welke opleidingssoorten er in de kunststofbranche zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. En onderaan vind je vier kernvragen waarmee je een weloverwogen keuze maakt.

 

trainingen-spuitgiet

 

De vier type opleidingen en trainingen in de kunststofbranche

Het landschap voor opleidingen, cursussen en trainingen over (het werken met) kunststoffen is breed. Waar moet je als bedrijf in de kunststof sector voor kiezen? Om je een handje te helpen hebben wij de vier verschillende opleidingsmogelijkheden voor je op een rij gezet. Bekijk ze ook in de tabel verderop in deze blog.

  1. HBO-opleidingen

In Nederland zijn er meerdere HBO-instellingen die opleidingen voor de kunststofbranche aanbieden op zowel bachelor als master niveau. Zoals de opleiding Polymer Engineering of Polymer Design Engineering. Deze opleidingen zijn vaak tweejarig (bestaande uit meerdere modules).

  • Medewerkers gaan echt de diepte in en ontvangen na een succesvolle afronding een erkend HBO-diploma.
  • Houd er rekening mee dat dit type opleiding een aardige investering is, zowel in tijd (2 jaar lang een dag in de week) als geld (gemiddeld 11.250 euro per jaar).
  1. MBO-opleidingen

In tegenstelling tot de HBO-opleidingen, duren de MBO-(deel)opleidingen gericht op kunststof vaak slechts enkele lesdagen. Zo ronden medewerkers de opleiding Kunststoftechniek van het Deltion College al binnen 10 lesdagen (20 dagdelen in 10 weken) af.

  • Dit zijn relatief korte opleidingen, die medewerkers met een (niveau 4) MBO-certificaat afsluiten.
  • Deze opleidingen zijn breed en geven een goede basis. Net als de HBO-opleidingen vinden deze opleidingen niet plaats op locatie.
  1. Praktijktrainingen

Praktijktrainingen, van bijvoorbeeld een opleider als STODT, gaan in op een specifiek onderdeel van het kunststofproductieproces. Denk bijvoorbeeld aan spuitgieten 1,2 of 3 of extruderen 1. Deze cursussen worden bij voldoende resultaat afgesloten met een landelijk branche-erkend diploma (VAPRO).

  • Goede basistrainingen specifiek op verwerkingstechniek die als start dienen voor verdere doorontwikkeling.
  • De opleidingen zijn vaak breed en (de theorie) niet helemaal toegespitst op de materialen, machines en het proces van de opdrachtgever.
  1. Maatwerk kunststof trainingen (op locatie)

Bij dit opleidingstype wordt er vaak voorafgaand aan de training een intake van een halve dag gedaan, om de wensen en het kennisniveau van de groep in kaart te brengen. Zo kan er tijdens de training specifiek ingegaan worden op bepaalde materialen (bijvoorbeeld PVC, PET, PA, regrinds en recyclaat), verwerkingstechnieken (bijvoorbeeld spuitgieten, extruderen en blaasextrusie) en handelingen en komen er geen ‘onnodige onderwerpen’ aan bod. De training wordt op de productielocatie gegeven door een vakspecialist, in samenwerking met jullie eigen specialisten. Ook wordt er op jullie eigen machines en met jullie eigen materialen worden gewerkt. Maatwerk trainingen kunnen georganiseerd worden voor diverse afdelingen; operations, research & development, maar ook de niet-technische (bijvoorbeeld verkoop) afdelingen.

  • Dit is een kortdurende training, die op jouw eigen locatie plaatsvindt en waarbij gebruik van jullie eigen materialen en machines gemaakt wordt. Hierdoor kan de opgedane kennis vaak direct toegepast worden.
  • De medewerkers doen de benodigde vakkennis gericht op, maar ontvangen geen certificaat of diploma.

Training op maat

 

Een keuze maken? Stel jezelf deze 4 kernvragen

Op basis van de opleidingstypes hierboven, zijn dit de vier kernvragen die je jezelf kunt stellen om een weloverwogen keuze voor jouw personeel te maken.

 

  • Is het belangrijk dat de medewerkers een erkend diploma of certificaat ontvangen?

Bij een HBO-, MBO- en een praktijktraining ontvangen medewerkers na een succesvolle afronding een erkend diploma, (deel)certificaat of VAPRO certificaat. Bij maatwerk trainingen is dit niet het geval.

 

  • Is het van belang dat de training op locatie gegeven wordt en er gebruikgemaakt wordt van de eigen machines en materialen?

Een training op de eigen werkplek van de medewerker heeft grote voordelen voor het leereffect. Hij of zij leert alle ins-en-outs van zijn eigen machines kennen en de materialen die hij of zij dagelijks gebruikt. Vind je dit belangrijk? Dan is een praktijktraining op locatie of een maatwerktraining interessant voor jou.

 

  • Hebben de medewerkers al basiskennis (bijvoorbeeld spuitgieten 1) en zijn ze juist op zoek naar verdieping?

Afhankelijk van het kennisniveau van je medewerkers kun je dan kiezen voor vervolgtraining bij een praktijkopleider, zoals spuitgieten 2 of 3. Dit is een vast programma, dat onderwerpen kan behandelen die medewerkers al beheersen. Het alternatief is een maatwerktraining (op locatie). Deze trainingen zijn aan te passen naar het kennisniveau van de medewerkers (van beginner tot expert) en zijn specifiek af te stemmen op de leerbehoefte. In tegenstelling tot een vervolgtraining bij een praktijkopleider, volgen medewerkers bij een maatwerk training geen volledige modules. Ze zoomen in een maatwerk training naar wens in op de onderwerpen waar zij tegenaan lopen of meer over willen leren.

 

  • Welk opleidingsbudget is er beschikbaar?

Er zitten veel verschil in prijs en opleidingsduur van de verschillende opleidingstypes. Om je een beeld van deze verschillen te geven, hebben we (op 26-04-2024) een greep genomen uit de opleidingsprijzen en duur en deze voor je op een rij gezet in de onderstaande tabel.

.

Trainingen

 

Van trucje naar vakmanschap

Eén ding is zeker: welke training, opleiding of cursus over kunststof je ook kiest, hiermee geef je jouw personeel de benodigde handvatten om de stap te maken van het uitvoeren van een trucje naar écht vakmanschap.

 

Ben je op zoek naar een kunststof opleiding voor jouw personeel? Wij adviseren je graag over een kunststof opleiding die past bij jouw wensen en die van je personeel. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met Peter van Barneveld, Business Manager Training.

Tijdens het Kunststof Seminar: van Recyclaat naar Product op 14 november in Zwolle organiseren Verpact en PSP samen een interactieve deelsessie over verpakkingen en recyclaat uit verpakkingen.

 

Kansen voor Recyclaat: vraag en aanbod

Verpakkingen

Deze interactieve deelsessie over verpakkingen en recyclaat uit verpakkingen is verdeeld over beide deelsessierondes. Tijdens de eerste deelsessieronde gaan de deelnemers gezamenlijk problemen uitdiepen met als doel oplossingen te vinden. Hoe kan je wél recyclaat toe gaan passen? Daarbij bieden we ruimte aan enkele ‘best practices’

Tijdens de tweede deelsessieronde gaan we in debat met elkaar aan de hand van stellingen die voortkomen uit een gezamenlijke verkenning van recyclaat, om zo de kunststofinnovaties verder te helpen. Samen maken wij recycling mogelijk.

 

Meer informatie

Meer informatie over het Kunststof Seminar: van Recyclaat naar Product vind je hier. Bestel jouw tickets voor 01 augustus en krijg 10% Early Bird korting met de kortingscode EB1411

Voor vragen kun je contact opnemen met onze communicatiemanager.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.