Hoe zetten we samen kunststof recyclaat succesvol in?

https://www.youtube.com/watch?v=Vk-R615UmqM&ab_channel=PolymerSciencePark

 

Op dinsdag 10 november 2020 deelde Polymer Science Park inspirerende initiatieven met betrekking tot kunststof recyclaat tijdens het online event ‘Re-plastic, just do it! Maar hoe doe je dat dan?’. We blikken graag met je terug op het event.

Hoe zet je kunststof recyclaat succesvol in? Samen met praktijkdeskundigen en experts gingen we hier dieper op in. Wij zetten hun ervaringen en ideeën onderstaand nog even voor je op een rijtje. Heb je het event gemist? Of wil je het nog een keer volgen? Bekijk dan de bovenstaande video van het volledige event.

Hoe zetten we kunststof recyclaat succesvol in?

Het landelijke doel is om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. Om dit doel te bereiken is een succesvolle inzet van gerecyclede kunststoffen (recyclaat) heel belangrijk. Hoe zet je kunststof recyclaat succesvol in? En welke kansen en uitdagingen zien bedrijven actief in kunststof recyclaat?

Samenwerken in de keten

”Kunststof recyclaat met succes inzetten doe je samen”. Berry Bellert, sales engineer/business development bij Attero, ziet in de praktijk waarom samenwerken zo belangrijk is binnen recycling. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen van de afzetmarkt voor gerecyclede kunststoffen uit post-consumer verpakkingsmateriaal. De type kunststoffen, samenstellingen, etiketten en bedrukkingen maken het lastig om de post-consumer huishoudelijk verpakkingsafval te recyclen. Volgens Berry is het belangrijk om meer in te zetten op herontwerp van verpakkingen, om recycling uiteindelijk makkelijker te maken. Hiervoor is een samenwerking met onder andere ontwerpers en brand owners noodzakelijk.

Berry: “Samen moeten we de uitdaging aangaan om naar een inzet van 40% kunststof recyclaat te gaan in 2030.” Naast samenwerken met bedrijven in de keten zoekt Attero ook de samenwerking op met Europese organisaties en Polymer Science Park. Door kennis en ervaring uit te wisselen kom je sneller tot resultaat.

Hulp van de overheid

De praktijkdeskundigen hebben behoefte aan eenduidigheid en regelgeving vanuit de overheid. Bij Sphere gebruiken ze al veel gerecyclede kunststoffen. Zo produceert Sphere verpakkingsmaterialen van biobased grondstoffen of van gerecyclede LDPE. Gerwin Nauta, algemeen directeur Sphere, denkt dat zijn bedrijf en veel andere ketenpartners grotere stappen kunnen zetten met behulp van de overheid.

De groei van het gebruik van kunststof recyclaat is sinds 2016 jaarlijks slechts 1%. Hoe kan de overheid helpen om het doel alsnog te behalen? De praktijkdeskundigen zien kansen op het gebied van:

  • Meer voorlichting over afvalinzameling richting consumenten.
  • Meer dwingende en duidelijke richtlijnen over recycling. Wat is nou circulair? Door dit vast te stellen voorkomen we een oneerlijke concurrentiestrijd in de markt. Certificering van kunststoffen kan voor duidelijkheid zorgen.
  • Standaardisering van verpakkingen, zodat recyclen gemakkelijk wordt.

Innovativiteit en doorzettingsvermogen

Om kunststof recyclaat succesvol in te zetten is innovativiteit en doorzettingsvermogen nodig. Bij Auping zijn ze inmiddels al 10 jaar actief bezig met circulariteit, mét resultaat! Onlangs brachten ze een matras op de markt dat gemaakt is van gerecyclede materialen en ook weer recyclebaar is. Daarnaast bieden ze consumenten de mogelijkheid om circulaire matrassen te huren. Geert Doorlag, researcher bij Auping, vertelt dat recycling continue tijd, aandacht en commitment vraagt. Hoe behoud je deze focus? Volgens Geert is het naast eigen motivatie en draagvlak van het management belangrijk dat je bewijs zoekt dat iets technisch echt mogelijk is. Kijk samen hoe je van een circulair concept uiteindelijk een businesscase kan maken.

Hulp van Polymer Science Park

Polymer Science Park wil bedrijven helpen om meer kunststof recyclaat in te zetten. Dit doen we onder andere door innovatieprojecten te begeleiden, ketenpartners samen te brengen, testruimte beschikbaar te stellen en kennis te delen over mechanische en chemische recycling. Samen willen we zo snel mogelijk tot concrete en praktische oplossingen komen. Wil je een keer met ons sparren? Of heb je een hulpvraag? Neem contact met ons op via 038 853 4810 of info@polymersciencepark.nl.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.