Recyclen van folie

Jaarlijks wordt in Nederland ruim 500 kiloton aan plastic verpakkingen op de markt gebracht. De grootste fractie, geschat op 35%, van deze verpakkingen bestaat uit LDPE folies. De meeste folies worden gebruikt als single use producten. Hierdoor is het van belang dat deze gebruikte folies goed hergebruikt kunnen gaan worden. En gelukkig is dat ook het geval. Veel van deze folies worden hergebruikt in andere toepassingen, zoals dikwandige producten en non food toepassingen, bijvoorbeeld vuilniszakken.

Op dit moment is het voor veel bedrijven echter nog niet haalbaar om LDPE recyclaat opnieuw in te zetten in folietoepassingen. Projecten die we hebben uitgevoerd om de recyclaat van folies te gaan toepassen in dunwandige producten (plaat/folie/film) met een consortium aan bedrijven heeft hier echter wel een eerste stap in gezet.

Zo heeft PSP samen met Attero, Sphere, Lankhorst Engineering products en Oerlemans het project folie tot folie uitgevoerd. Dit project werd gesponsord door het Afvalfonds. Lees hier meer over de achtergrond van het project.

Daarnaast heeft PSP in deze periode samen met AFP en Corex het infinity project uitgevoerd. Het infinity project is het sluiten van de loep op load security film. Hierbij wordt gebruikte folie van AFP opnieuw in de folie van AFP hergebruikt. Ook de resultaten van dit project zien er erg positief uit. Voor AFP zijn de resultaten zodanig positief dat ze overwegen om een vervolgonderzoek uit te gaan voeren.

Wij zijn erg content dat deze twee projecten zijn afgerond met een goede inzicht van de mogelijkheden en dat wij een rol van betekenis hebben kunnen spelen voor de consortialeden. Er is veel meer informatie gecreëerd voor afval verwerkers en producenten van plaat- en folie producten. Vervolgonderzoek moet zich richten op verdere optimalisatie van de voorkoming van oppervlakteproblemen in de folie, met als gevolg het voorkomen van een instabiel proces of inferieur product. Hierdoor zullen we daadwerkelijk in staat zijn om gerecycled post-consumer LDPE folie te verwerken tot nieuwe folies. Gezien de hoeveelheid van dit materiaal dat jaarlijks op de markt wordt gebracht, zou dit een grote doorbraak betekenen.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.