De Vlega-bal genomineerd voor de XIC-award 2019!

Een gehaktbal met eiwitten van de veldboon en 30% minder vlees, met dat product zijn Distrivers en Agraservice Lindenhols genomineerd voor de XIC-award 2019. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest verrassende innovatie waarbij meerdere bedrijven en sectoren betrokken zijn. De award is in het leven geroepen door Kennispoort Regio Zwolle, het Polymer Science Park en het Health Innovation Park. Op 27 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het XIC-diner. 2019.

,,Duurzame vleesproducten met meer plantaardige eiwitten is dé toekomst”, zegt Jeanine Hiemstra. Zij is manager Marketing & Innovatie bij Distrivers. ,,Daarnaast hadden we contact met akkerbouwer Geert Lindenhols die meer wilde doen met de veldboon en wil men in het kader van de circulaire economie minder afhankelijk worden van eiwitimport. Samen met het consortium Eiwit Anders hebben we gebrainstormd hoe we deze zaken konden combineren. Zo ontstond het idee voor een gehaktbal met de veldboon.”

Eiwitrijk
Met de Vlega-bal wordt het verlies van dierlijke eiwitten in het vlees deels opgevangen door een eiwitrijke peulvrucht, namelijk de veldboon uit Zuidwolde. Akkerbouwer Geert Lindenhols teelt deze boon. ,,Het mooie van het verwerken van deze boon is dat het eiwitgehalte stijgt, terwijl je minder vlees eet. Het is een mooi product dat we ook in brood en koek verwerken. Het fijne meel gaat in deze deegwaren en het grove meel gebruiken we voor de Vlega-bal.”

Regionaal product
De Vlega-bal is een regionaal product, ,,Door dit eiwitrijke product compleet lokaal te betrekken worden foodmiles verminderd”, legt Jeanine uit. ,,Productontwikkelaars bij onze slagerij Van der Zee hebben de ‘Vlega-bal’ ontwikkeld. Deze is er in een variant van de half-om-half gehaktbal en een rundergehaktbal. Ze worden gemaakt van regionaal vlees van het Groninger Weiderund en het Gaasterlands kruidenvarken. De veldboon wordt geteeld en verwerkt door agrariër Geert Lindenhols en de gehaktballen worden in onze slagerij in Emmen gebraden. Een mooi regionaal product dus!”

Milieuvriendelijk
Daarnaast is het ook een milieuvriendelijker product. ,,In de agrarische sector wordt de veldboon ingezet als wisselgewas”, legt Jeanine uit. ,,Het vlinderbloemige gewas laat 100 kilo stikstof per hectare in de bodem achter. Als de boon in bloei staat, zijn de bijen er ook nog eens dol op. Met de Vlega-bal hebben we bovendien de keten korter gemaakt en kan de akkerbouwer zijn gewas beter verwaarden.”

Bredere afzetmarkt
Distrivers heeft mooie toekomstplannen voor de Vlega-bal. ,,De vraag naar vegetarische en duurzamere producten neemt toe”, zegt Jeanine. ,,Wij spelen hierop in en stimuleren onze klanten om minder vlees te eten. Met onze Vlegalijn -waarin vleesproducten uit de streek zijn verwerkt en een stukje eiwittransitie plaats vindt door middel van veldbonen uit de regio- zijn we verbonden met de omgeving, kijken we naar de toekomst en werken we aan duurzaamheid van ondernemen. We zullen de Vlega-bal dan ook breder gaan vermarkten dan we nu doen. Momenteel wordt de Vlega-bal alleen verkocht aan de klanten van Distrivers. Dat zijn vooral zorginstellingen. We onderzoeken nu of we ook binnen de horeca ons product kunnen afzetten.”

Voorbeeld van optimale samenwerking
,,
De Vlega-bal is een prachtig voorbeeld van een optimale samenwerking tussen de primaire producent en de verwerker inclusief de afzet”, zegt innovatieadviseur Petra van den Hengel. Zij is namens Kennispoort Regio Zwolle betrokken bij de Vlega-bal. ,,Hierdoor zetten Distrivers en Agraservice Lindenhols een nieuwe duurzame regionale korte keten op, die zo min mogelijk schakels heeft. Ketenbenadering en samenwerking zijn hierin cruciaal.”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.