Update proeftuin recycling

Recycling van materialen is momenteel een ‘hot item’ in de kunststofindustrie. Niet alleen zien we het terug bij het hergebruik van verpakkingsmateriaal, ook wordt er volop gewerkt aan nieuwe uitdagingen. Emiel Huijbregts en Wilma Dierkes gaven ons dinsdag 10 juli een indruk van de laatste ontwikkelingen op het gebied van recycling en wij gaven een kijkje in de ontwikkelingen binnen de proeftuin recycling.

Recycling
Hoe ga je als bedrijf om met het hergebruik van verpakkingsmateriaal? Het landelijke en internationaal opererende milieubedrijf Attero is al bijna 90 jaar actief in het terugwinnen en hergebruiken van de energie en grondstoffen uit afval. Emiel Huijbregts van Attero: “Recycling is niet iets wat komt en gaat. We moeten inzetten op kwaliteitsgrondstoffen die mensen ook echt in kunnen zetten.”

Dat het belangrijk is om te recyclen weet ook Wilma Dierkes, universitair hoofddocent bij Technology & engineering Group Universiteit Twente. Zij doet onder andere onderzoek naar het recyclen van rubber: “We hebben ook met rubber heel veel afval. Hoe kunnen we die terugbrengen tot grondstoffen? Dat is een belangrijke vraag die speelt gezien de hoeveelheid rubber die in omloop is.”

De proeftuin recycling
Naast meer over het hergebruik van kunststofafval en rubber, gaven we ook een update van de proeftuin recycling. Binnen de proeftuin lopen verschillende projecten met als doel het sluiten van de kunststofketen. Zo houden we ons bezig met polymere mengels, het verder ontwikkelen van toepassingen, maar ook naar  de scheiding van recyclaat en selectie van kunststof stromen op kleur.

Realiseer je eigen innovatiepilot
Verder werd de mogelijkheid om een pilot uit te kunnen voeren kort aangehaald. Heb je een idee voor een techniek om huishoudelijk kunststof verpakkingsmateriaal in producten of verpakkingen te verwerken? Of heb je een gaaf productontwerp met huishoudelijk gerecycled kunststof en wil je je idee uitvoeren? Ben je op zoek naar begeleiding en de financiële middelen om dit uit te voeren aan de hand van een pilot? Dan kun je misschien meedoen aan het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof.

Meer weten over één van de onderwerpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.