Nieuwe lening voor startups

Als startup is het niet altijd eenvoudig om aan financiering te komen. Je hebt een innovatief idee, je begint net en hebt vaak weinig eigen middelen. Ook is er nog geen tot weinig omzet, maar om te kunnen groeien heb je financiering nodig om verder te komen. Een never-ending story? Dat hoeft het niet te zijn. Wij spraken accountmanager  grootzakelijk Duran Vonck en accountmanager MKB Nathan Fredriks van Rabobank, over een nieuwe achtergestelde innovatielening. Een lening vanuit het Innovatie Fonds Rabobank die startups helpt om zich verder te ontwikkelen, juist in de beginfase van een startup.

 

Door de vele onzekerhedenheden en risico’s is het niet gebruikelijk om in deze fase vanuit de bank al financiering toe te kennen. Waarom biedt de Rabobank deze mogelijkheid wel?
We willen dat iedereen toegang heeft tot kennis, netwerk, kapitaal en advies, en daarom stellen we ook in de eerste levensfase financiering beschikbaar. Deze lening is bedoeld voor startups die in de (pre-)seed fase zitten en een innovatief idee/plan hebben, maar bijvoorbeeld nog geen prototype hebben ontwikkeld.

 

Wat houdt de achtergestelde innovatie lening in?
We stellen bedragen beschikbaar tussen de €25.000,- en €150.000,- tegen 7,5% rente. Het gaat om risicokapitaal waarmee je een bedrijf ook echt verder kunt brengen. Bijvoorbeeld door het te gebruiken voor productontwikkeling of het regelen van intellectueel eigendomsrechten. Juist omdat een startup in het begin moet ontwikkelen, zijn de eerste twee jaar van de lening aflossingsvrij. Daarna lost de ondernemer een vast bedrag per maand af.  Kijk voor het aflosschema op de website van de Rabobank.

 

Stel ik wil met mijn startup in aanmerking komen voor deze lening. Wanneer kom ik dat en wat moet ik doen? 

Allereerst moet het idee innovatief zijn, in de opstartfase zitten en een B.V. zijn. Daarnaast richten we ons op vier verschillende thema’s waarmee we meerdere sectoren kunnen bedienen. Dit zijn de Circulaire Economie, Food, Renewables en Vitality. Cross-overs naar deze sectoren sluiten we niet uit. Na een eerste screening bekijkt een regionale commissie van Rabobank de aanvragen. Daarbij wordt gelet op onder andere; de pitch van de ondernemer, het businessplan en de mate waarin het plan bijdraagt aan één van de vier thema’s. De uitgebreide voorwaarden staan op de website van de Rabobank, daar kan ook een aanvraag worden gedaan.

 

Hulp nodig bij het opstellen en toetsen van je idee/plan of bij het vinden van financiering? 
Ben je al bezig met een plan, net gestart of loop je met een innovatief idee voor het opstarten van een bedrijf? Neem dan contact op met het Polymer Science Park, we kunnen je onder andere helpen bij het aanscherpen van je plan en bij het voorbereiden en vinden van financiering. Het Innovatie Fonds Rabobank is één van de mogelijkheden in deze regio, en er zijn er nog meer zoals het Regio Zwolle Incubator fonds. Mail of bel ons en dan plannen we een oriënterend gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. 
Of bel Duran Vonck (06-20394135) of Nathan Fredriks (06-19288257) van Rabobank IJsseldelta.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.