Nieuwe impulsen voor circulaire kunststofindustrie: DCPV-project verbindt kennis, innovatie en praktijk
Vandaag trappen we officieel af met de nieuwe fase voor het Regiodeal-project Dutch Circular Polymer Valley (DCPV). Een ambitieus project dat wordt mogelijk gemaakt door steun van het Rijk, de Provincie Overijssel, Regio Zwolle รฉn met een stevige inzet vanuit het bedrijfsleven.
๐ช๐ฎ๐ ๐ถ๐ ๐๐๐ฃ๐ฉ?
Een sterk samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden dat zich richt op het versterken van de gehele kunststofketen. Van onderwijs en HR, tot innovatieve materialen, processen รฉn systeemverandering.
๐๐๐ฃ๐ฉ ๐ถ๐ป๐๐ฒ๐๐๐ฒ๐ฒ๐ฟ๐ ๐ถ๐ป:
– Nieuwe opleidingen en leergangen (MBO, HBO, Master)
– Praktijkgerichte trainingen en werknemerspools voor de sector
– Incompany bijscholingstrajecten
– Netwerkvorming, matchmaking en kennisdeling
๐๐ป ๐๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ ๐ฎ๐ฎ๐ป ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐ท๐ฒ๐ฐ๐๐ฒ๐ป ๐๐ผ๐ฎ๐น๐:
– Circulair productontwerp en ketenherinrichting
– Biobased en gerecyclede kunststoffen
– Slimme inzamelsystemen en nieuwe productietechnieken
Dat alles met รฉรฉn helder doel: ๐๐ฆ๐ฏ ๐ต๐ฐ๐ฆ๐ฌ๐ฐ๐ฎ๐ด๐ต๐ฃ๐ฆ๐ด๐ต๐ฆ๐ฏ๐ฅ๐ช๐จ๐ฆ ๐ฆ๐ฏ ๐ค๐ช๐ณ๐ค๐ถ๐ญ๐ข๐ช๐ณ๐ฆ ๐ฌ๐ถ๐ฏ๐ด๐ต๐ด๐ต๐ฐ๐ง๐ช๐ฏ๐ฅ๐ถ๐ด๐ต๐ณ๐ช๐ฆ.
Wil jij als organisatie bijdragen aan deze transitie? DCPV biedt volop kansen om te innoveren, samen te werken en รฉcht impact te maken.
๐ ๐ฒ๐ฒ๐ฟ ๐๐ฒ๐๐ฒ๐ป? Neem contact op met รฉรฉn van de betrokken partners of lees het gehele bericht hier
De kunststofindustrie staat voor een transitie: van lineair naar circulair. Vandaag trappen we officieel af met de nieuwe fase voor het Regiodeal-project: Dutch Circular Polymer Valley (DCPV). DCPV wordt financieel ondersteund vanuit het rijk, de Provincie Overijssel en de regio Zwolle, maar een belangrijke bijdrage komt van de bedrijven zelf. Door de samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en overheden wordt gewerkt aan concrete oplossingen voor de kunststof sector. Doel: het versterken van de gehele kunststofketen โ van opleiding en HR tot proces- en materiaalinnovatie en systeemverandering.
Dienstverlening: Investeren in kennis en mensen
De industrie heeft behoefte aan goed opgeleid personeel dat klaar is voor circulaire uitdagingen. DCPV zet in op:
- De ontwikkeling van nieuwe opleidingen en leergangen op MBO-, HBO- en masterniveau (Windesheim en Deltion College)
- Het opzetten van een trainingspool en werknemerspool gericht op kunststofverwerking (Polymer Science Park (PSP) en RPP Kunststofoplossingen)
- Incompany trainingen en bijscholingstrajecten voor medewerkers in samenwerking met bedrijven.
Communicatie en netwerkvorming zijn essentieel voor versnelling. PSP en Windesheim faciliteren onder andere matchmaking-events, kennisdeling en strategische communicatie om projecten en initiatieven van elkaar te laten profiteren en de zichtbaarheid van circulaire oplossingen te vergroten.
Projecten: Van keteninnovatie tot toepassing
Voor professionals in de kunststofsector zijn praktijkprojecten een belangrijk onderdeel:
- Herinrichting van productketens met de focus op demontage, recycling en circulair ontwerp van onder andere consumentengoederen, textiel en meubelinrichting in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel (NMO).
- Ontwikkeling van biobased en gerecyclede kunststoffen, slimme inzamelsystemen (ROVA), en innovatieve productietechnieken zoals ultrasone matrijzen (Windesheim).
- Materialen en toepassingen worden getest binnen sectoren als Bouw & Infra, Landbouw, Consumentengoederen, Verpakkingen en Automotive (PSP).
Regie: Sturing en borging
Om de samenwerking tussen partijen te borgen en resultaten duurzaam te verankeren, wordt het project overkoepelend aangestuurd. OostNL en PSP zorgen voor projectmanagement, governance, aansluiting op regionale en (inter)nationale doelstellingen en continuรฏteit.
DCPV voor jouw bedrijf
DCPV biedt kunststofprofessionals directe kansen om te innoveren, samen te werken en bij te dragen aan een toekomstbestendige sector. Met praktijkgerichte projecten, hoogwaardige trainingen en sterke netwerkvorming wordt de circulaire transitie in de kunststofindustrie concreet en haalbaar.
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met รฉรฉn van de partners.