Chemische Kring bijeenkomst | Topologische Materialen

Avondlezing door prof. dr. C.W.J. Beenakker

Samenvatting

Topologische materialen onderscheiden zich door hun unieke elektronische eigenschappen die niet veranderen door vervormingen of verontreinigingen. Zulke eigenschappen noemt men “topologisch” met een verwijzing naar een wiskundig concept dat inhoudt dat een ring niet vervormd kan worden tot een knikker omdat hun topologie anders is. De studie van topologische materialen heeft geleid tot de ontdekking van een nieuwe klasse van isolatoren, zogenaamde topologische isolatoren, die aan hun oppervlak elektriciteit geleiden zonder weerstand terwijl ze in hun binnenste isoleren. In deze lezing zal ik proberen de wereld van topologische materialen te ontsluieren. De mogelijke toepassingen zijn nog onzeker, maar het is een fascinerend onderwerp op het snijvlak van fysica en chemie.

 

Curriculum Vitae

Carlo Beenakker onderzoekt de eigenschappen van topologische materialen op het Instituut-Lorentz voor theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden. Met name de toepassing in quantum computers staat in dit onderzoek centraal.

 

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ e-mailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.