Vooruitgang in Circulaire Bouw

Interreg X-lives Project stimuleert samenwerking over de grens voor een duurzame toekomst

Tijdens een dynamisch evenement gericht op het hervormen van de bouwsector voor een duurzame toekomst, kwamen experts uit de industrie en innovators samen om oplossingen te verkennen en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Het evenement vond donderdag 22 juni plaats bij Breinn in Zwolle en toonde het potentieel van circulaire bouw. Ook benadrukte het de rol van het Interreg X-lives project voor het samenbrengen van bedrijven uit Nederland en West-Duitsland.

De middag begon met een verhelderende presentatie van Martine Bonnema, waarin ze de problematiek van plastic in de bouwsector belichtte. Ze schetste strategieën om over te stappen op circulaire bouwmethoden en benadrukte het belang van het verminderen van plastic afval en het omarmen van duurzame oplossingen.

Onderzoek

Vervolgens presenteerde Franziska Struck van de Fachhochschule Münster haar baanbrekende onderzoek naar resource-efficiëntie in de bouw, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde duurzaamheid en een verminderde milieubelasting. Haar onderzoek toonde veelbelovende resultaten voor het hervormen van de benadering van de sector ten aanzien van resourcebeheer en wekte interesse bij de deelnemers.

“Dankzij het evaluatiesysteem is het nu mogelijk om de resource-efficiëntie van een bouwconstructie gedurende de hele levenscyclus te meten.”

Franziska Struck

Een industrieel perspectief

Gijs Hemmink van Hanzestrohm wist vervolgens het publiek te boeien met praktijkvoorbeelden van hoe gerecycled plastic al wordt gebruikt in diverse industriële toepassingen. Hij presenteerde hun opmerkelijke prestatie om een volledig functionerende spijkerclip te creëren met behulp van een mix van gerecycled PE en virgin HDPE. Het succes van dit project toonde het enorme potentieel van gerecycled plastic voor de revolutie van de bouw.

 

Innovaties over de grens

Tijdens het evenement stond het Interreg X-lives project centraal, dat fungeert als aanjager voor samenwerking en innovatie. Het project legt verbindingen tussen bedrijven in Nederland en West-Duitsland, met de focus op duurzaamheidsaspecten zoals retourlogistiek, circulaire materiaalvoorziening, ontwerp voor en met recycling, en wetgeving.

In het X-lives project worden 3 hoofdmaterialen gedefinieerd: polymeren, mineralen en vezels. Binnen dit Interreg-project bestaat de mogelijkheid om met een subproject aan te melden. Tijdens het evenement gingen deelnemers in discussie en verkenden ze de mogelijkheden voor de circulaire bouwsector door middel van grensoverschrijdende samenwerking.

Wilt u meer weten over het Interreg X-lives project of in contact komen met de innovatieve bedrijven? Neem dan contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.