Value Your Idea

Heb je een uniek idee, merk of product waarmee je het verschil wil maken? Door het goed te beschermen met intellectuele-eigendomsrechten, voeg je er extra waarde aan toe.

Om dat inzichtelijk te maken, hebben we verschillende aspecten van intellectueel eigendom op een rij gezet, te beginnen met de vraag: Wat is intellectueel eigendom?

 

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom is de verzamelnaam voor rechten die uitgewerkte ideeën beschermen. Een concept op zichzelf kun je namelijk niet beschermen. Door het vestigen van intellectuele-eigendomsrechten zorg je enerzijds voor je eigen ‘freedom to operate’ ten aanzien van het gebruik van jouw uitgewerkte idee. Anderzijds geeft het je een middel in handen om derden op afstand te houden en zelf de vruchten van jouw idee te plukken.

Het intellectuele eigendomsrecht kent verschillende disciplines. Denk o.a. aan octrooien (patenten), merken en modellen (designs). Hieronder hebben we deze in vogelvlucht op een rij gezet.

 

Octrooien

Het ontwikkelen of verbeteren van een machine, samenstelling, product, methode of proces kost inspanning. Deze inspanning kan uitgedrukt worden in tijd en geld. Het is daarom van belang om je idee goed te beschermen, om zo de vruchten te plukken van je inspanningen. Een octrooi (patent) aanvragen biedt dé oplossing.

 

Een uitvinding waarvoor een octrooi wordt aangevraagd, kan uitblinken in eenvoud en hoeft niet per se ingewikkeld te zijn. Het kan gaan om (verbeteringen van) een machine, product, productieproces of werkwijze, maar ook om een nieuwe toepassing van een al bestaand product.

 

Een octrooi biedt meer dan alleen bescherming. Het biedt je ook het exclusieve recht op je uitvinding. Jij mag anderen op basis daarvan verbieden om de uitvinding te produceren, exploiteren en verhandelen in het land waar je octrooi hebt. Hiermee bepaal je dus zelf of iemand anders jouw idee – tegen betaling – mag toepassen. Een octrooi geeft je uitvinding op deze manier dus ook direct economische waarde.

 

Heb je al een Europees octrooi of Europese octrooiaanvraag? Klik dan op deze link om meer te weten te komen over de aankomende veranderingen binnen het Europese octrooi systeem door het van kracht worden van het unitair octrooi.

 

Merken

Merken zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kan een merk bijvoorbeeld bestaan uit een naam (woordmerk), een beeld of logo (beeldmerk), gecombineerde woord- en beeldmerken, kleurcombinaties, afkortingen, cijfercombinaties, slagzinnen, en vormen van een product of verpakking. Al deze elementen kunnen op zichzelf of in samenspel met elkaar het unieke “gezicht” van een bedrijf, organisatie, product of dienst vormen.

 

Een sterk merk is goud waard en het is dan ook belangrijk om het goed te beschermen. Een merk in de markt zetten vraagt aanzienlijke investeringen in productie, reclame en marketing. Met merkbescherming voorkom je dat derden gratis meeliften op het succes waar je de nodige tijd, geld en energie in hebt geïnvesteerd. Het zorgt ervoor dat jouw merk uniek blijft, en dat het een waardevolle, onderscheidende kracht heeft én houdt tegenover andere merken.

 

Modellen

Tegenwoordig is de vormgeving van een product vaak minstens even belangrijk als de gebruiksfunctie ervan. Een originele en pakkende vormgeving draagt immers bij aan de positieve beeldvorming. Het is daarom van groot belang het uiterlijk van het product, oftewel het model, te beschermen. Met professionele modelbescherming krijg je als ontwerper of rechthebbende een exclusief recht op die vormgeving. Veel iconische ontwerpen zijn dan ook beschermd door middel van modelbescherming.

 

Hoe verkrijg je een intellectueel eigendomsrecht?

Om een intellectueel eigendomsrecht te verkrijgen moet in de meeste gevallen een aanvraag worden ingediend. Hierin wordt het te beschermen idee, vaak met een concreet voorbeeld, beschreven. Na indiening (en soms toetsing) wordt het recht verleend en kun je daarmee aan de slag.

 

Verdient jouw idee ook bescherming? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We hebben een scala aan specialisten en kunnen daardoor op elk onderwerp binnen het intellectueel eigendom meedenken.

 

Tot slot nog een paar praktische tips van Arnold & Siedsma

  • Wacht niet te lang. In de regel geldt dat het idee moet zijn vastgelegd voor je het openbaar maakt. Anders is geldige bescherming niet meer mogelijk;
  • Denk niet te snel dat iets geen uitvinding is – uitvinden is niet per se “rocket science”;
  • Wees alert! Als iemand inbreuk maakt op jouw rechten, onderneem meteen actie.

 

Kom je er niet uit? Vraag een specialist van Arnold & Siedsma om advies. Zij ondersteunen je graag om jouw idee te beschermen.

 

Laurens Brocken (octrooien)

Elka Stegeman (merken & modellen)

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.