Geurvermindering van gerecycled plastic

Polymer Science Park ondersteunt bedrijven bij innovatie. Een voorbeeld hiervan is geurvermindering van recyclaat. Daar vertellen wij graag meer over.

Het project

Gerecycled plastic heeft de vervelende eigenschap dat het onaangename geuren kan dragen. Om gerecyclede plastics zo breed mogelijk in te kunnen zetten, is het belangrijk dat de onaangename geuren ervan verwijderd worden. Hieruit is een project ontstaan.

De geurcomponenten van gerecycled plastic hebben hun oorsprong uit contact met voedsel, zoals de hydrolyse van esters in dierlijke en plataardige vetten. Uit die reactie (zie figuur 1) ontstaat een carbonzuur dat de veroorzaker is van zeer intense onaangename geuren.

Figuur 1: Hydrolyse van esters in dierlijke en plantaardige vetten.

Het polymeer polyethyleen (PE) waar dit in voorkomt, wordt voornamelijk gebruikt voor verpakkingen van voedsel. Hierdoor is het geurprobleem bij deze polymeer soort het grootst. Door het scheiden en analyseren van de verbindingen middels gaschromatografie is bepaald dat korte keten carbonzuren, zoals boterzuur, verantwoordelijke zijn voor de nare geuren.

Insluiten van geurcomponenten

Met gebruik van verschillende poreuze additieven (toevoegingen), denk aan kleien en mineralen, is de geurvermindering van het gerecyclede plastics gerealiseerd. Het toevoegen van poreuze stoffen aan het polymeer zorgt ervoor dat de geurcomponent intreedt in het kleideeltje (zie figuur 2).

Figuur 2: Intreding van geurcomponent in poreus deeltje.

Tijdens het omsmelten van de gerecyclede plastics wordt het additief toegevoegd, hierdoor raken de geurcomponenten opgesloten in het poreuze deeltje. De onaangename stoffen komen na  afkoelen van het plastic niet meer vrij en dit zorgt voor een verbetering van de geur. Zelfs na het opnieuw verwarmen blijft de geur afwezig.

Heeft u binnen uw bedrijf ook een probleem dat het gebruik van gerecycleerde plastics in de weg staat? Wij helpen u graag verder. Neem daarvoor contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.