Noggus&Noggus Dalfsen start plasticsorteercentrum

Speelgoed, autostoeltjes, huishoudelijke artikelen: bij de kringloop komt heel veel plastic in heel veel soorten en maten binnen. Veel ervan kan niet meer verkocht worden, en gaat naar een grote sorteerder, wat geld kost. ‘Zou het mogelijk zijn om een groot gedeelte al bij de inname te scheiden’, vroeg Roy Leemhuis, expeditiemedewerker bij Noggus&Noggus in Dalfsen, zich af op verzoek van de directie. Op basis van onderzoek van het Polymer Science Park ontwikkelde hij een plasticsorteerplan.

‘Een half jaar geleden heeft Polymer Science Park (PSP) hier onderzocht wat er binnenkomt aan plastic’, vertelt Roy. ‘Ze bekeken om welke soorten plastic het gaat en welke artikelen goed te scheiden zijn, zodat we uiteindelijk monostromen kunnen overhouden. Aan de hand van het rapport ben ik gaan nadenken over de mogelijkheden. Alle soorten plastic gaan nu op één hoop naar een grote verwerker, die sorteert alles en dat kost ons geld. Terwijl het misschien een kleine handeling is om het hier al te scheiden. Dat was mijn vertrekpunt.’

Monostromen

‘Uit de scan van PSP bleek dat er heel veel PP-plastic binnenkomt, dat is buigzaam plastic dat bijvoorbeeld voor opbergbakken gebruikt wordt’, legt Roy uit. ‘Daarnaast komt PS-plastic veel voor. Dat is het harde plastic dat breekt als je het buigt, bijvoorbeeld postbakjes. Wij hebben een afnemer gevonden in Morein Kunststoffen in Denekamp, die geïnteresseerd is in deze twee herbruikbare monostromen, mits ze goed gesorteerd zijn. Dus deze twee plastics heb ik uitgewerkt. Zo kun je van afvalstof weer vrij eenvoudig een grondstof krijgen, zonder dat er heel veel partijen mee bezig zijn en je onnodig inefficiënt aan het werk bent.’

Wat, hoe en vooral waarom

Roy verdeelde de plastics in voor de medewerkers makkelijk herkenbare stromen en ontwikkelde een proces voor de inname. ‘Wat ik heb gemerkt is dat je wel veel kan vertellen, maar dat er maar weinig blijft hangen. Ook zijn er soms taalbarrières. Daar moet je rekening mee houden. Maar ik vind het belangrijk dat de collega’s weten wat ze moeten scheiden, hoe ze dat moeten doen en vooral waarom, zodat ze niet klakkeloos doen wat er staat, maar ook zelf gaan nadenken. Daardoor ontstaat een soort van betrokkenheid en commitment. En weet je, als je inventief bent, kun je met simpele, kleine acties al heel ver komen.’

Op de van veel afbeeldingen voorziene uitleg wordt ook aangegeven welk artikel eventueel gedemonteerd moet worden. ‘Aan een archiefbak of een plastic krat hoef je niets te doen’, vertelt Roy. ‘Maar kleerhangers zijn bijvoorbeeld kleredingen, circulair bekeken. Daarvan moet het metalen haakje verwijderd worden evenals het ringetje dat er vaak om zit. Als dat in de shredder belandt, komen er vervelende stoffen vrij. Van samengestelde producten moet metaal en rubber verwijderd worden. Ik heb gekeken naar een sorteersysteem waarvan ik denk dat mensen het makkelijk oppakken en naar producten waarvan veel volume binnenkomt.’

Al brainstormend dezelfde kant opkijken

Het plan bevindt zich nog in de opbouwfase. Als het goed gaat kan het plasticsorteercentrum verder worden uitgerold. ‘De pilot start hier. We evalueren met de afnemer om te kijken of er ruis is; of de stroom schoon genoeg is’, zegt Roy. ‘Daarnaast kijken we hoe het bij de medewerkers valt. Kleerhangers demonteren is bijvoorbeeld lastig en vergt veel handelingen. Om het haakje te verwijderen, moet je ze breken. We zijn nog op zoek naar een handige methode daarvoor. Misschien weet iemand van de WaardeRing-partners hoe dat makkelijker kan. De scholen zijn vaak heel erg inventief in het bedenken van zulk soort demontagemethodes. Als je samen al brainstormend dezelfde kant opkijkt, kun je tot mooie dingen komen.’

Duurzamer, interessanter, efficiënter

Hergebruik zit Roy in het bloed. ‘Ik ben erin opgegroeid. Mijn vader gooide nooit iets weg en wist overal een nieuw leven voor te bedenken. Zelf maak ik ook voorwerpen van hergebruikt materiaal, zoals houten speelgoed en meubels. Daarnaast knap ik oude fietsen op. Zo probeer ik ook mijn kinderen op te voeden. Ik heb lang werk gedaan waar ik niet gelukkig van werd, maar dit is mijn passie. De sfeer op de werkvloer is fijn, we werken met een heel leuk team. Ik vind het geweldig dat ik hier de ruimte krijg om het werk duurzamer, interessanter en efficiënter te maken, om op een goede manier bij te dragen aan het milieu.’

Puzzelstukjes

‘En van die passie plukken wij de vruchten’, zegt bedrijfsleider Robin Drost van Noggus&Noggus in Dalfsen. Hij geeft Roy alle ruimte om het plasticsorteercentrum zorgvuldig op poten te zetten. ‘Ik vind het heel bijzonder hoe snel Roy zich de kringloopgedachte heeft eigengemaakt. Als je na een half jaar dit soort dingen op tafel kunt leggen dan denk ik: oké, jij zit hier wel op je plek.’ Robin zoekt altijd naar manieren om de medewerkers in hun kracht te zetten. ‘De één is helemaal in z’n element op de bus, de ander voelt zich prima thuis achter de kassa. Het is mooi als je de mensen als puzzelstukjes op hun plek kunt laten vallen.’

Shredder

Het plasticsorteercentrum biedt een inspirerende basis voor nieuwe ontwikkelingen. ‘We zijn aan het onderzoeken of we met behulp van subsidie een plastic-shredder hier op locatie kunnen realiseren. Zodat we die opslagbakken geshredderd de big bags in kunnen doen, dat scheelt heel veel ruimte. Nu bevatten die big bags vooral veel lucht. Maar zo’n shredder waar een dergelijke box in z’n geheel in past, is een grote machine die heel veel lawaai maakt. Daar moeten we nog wat op bedenken, arbeidstechnisch gezien en qua veiligheidsvoorschriften. Het is echter wel waar we naar toe moeten, als we volumes aan willen leveren.’

‘Eigenlijk zouden de producenten natuurlijk veel meer met duurzaamheid bezig moeten zijn’, vindt Robin. ‘Uiteindelijk lossen wij problemen op die door ontwerpers worden veroorzaakt. Als je kijkt wat er allemaal wel niet in kinderspeelgoed zit; daar zouden ze veel meer op kunnen letten. Ondertussen worden we bij de kringloop steeds inventiever. Het is geweldig hoe we al doende tot nieuwe ideeën en projecten komen. Kijk, ik zie dit project als een sneeuwbal, die uiteindelijk wel eens een hele grote sneeuwpop kan worden, als we er met z’n allen mee aan de slag gaan. Het zou fantastisch zijn als dit zou uitgroeien.’

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.