Nieuw lid Senbis een waardevolle aanvulling voor het netwerk

Senbis Polymer Innovations, R&D dienstverlener voor de kunststofsector en producent van duurzame polymeer producten, werd onlangs lid van Polymer Science Park (PSP). Gerard Nijhoving, algemeen directeur, vertelt over wat Senbis doet, de samenwerking met PSP en het versterken van de kunststofsector. 

“Senbis is van oorsprong de oude researchafdeling van AkzoNobel. We hielden ons vooral bezig met polyesters en garens. Uit deze afdeling is uiteindelijk het bedrijf Senbis ontstaan.’’, vertelt Gerard. Senbis is R&D dienstverlener. Daarnaast schalen ze zelf ontwikkelde producten op en brengen ze deze op de markt. Hierbij ligt de focus op biodegradeerbare bioplastics. Door het verleden bij AkzoNobel heeft Senbis nog steeds de voorzieningen en kennis van een industriële multinational in huis. Senbis stelt haar uitgebreide polymeerlaboratorium en pilot plant faciliteiten beschikbaar voor klanten die willen opschalen. In die pilot plant zijn technologieën beschikbaar zoals polycondensatie, compounderen en smeltspinning voor garens en monofilamenten. Het fysisch analytisch laboratorium zet Senbis in om snel polymeermaterialen te evalueren en slim en effectief iteraties uit te voeren in de R&D cycles.

Lidmaatschap Senbis

Senbis is een waardevolle aanvulling voor het netwerk van PSP. Senbis wil het netwerk en ecosysteem van PSP beter leren kennen. Verder wil Senbis haar kennis en ervaring delen met de leden. PSP is voor haar leden actief op projectbasis en in programmalijnen. Verder zijn overheidsinstanties en belangenorganisaties ook onderdeel van het netwerk, dit is interessant voor Senbis. PSP gaat Senbis ondersteunen in de uitbreiding van hun netwerk en verdere business development. Daarnaast willen de partijen elkaar aanvullen met R&D faciliteiten waar mogelijk om samen de kunststofsector te versterken.

Samenwerking met PSP

PSP en Senbis werkten eerder samen via het KVG programma. Senbis voerde een aantal testen uit op het gebied van de intrinsieke viscociteit voor PET. Verder klopte Auping bij PSP aan met een aantal onderzoeksvragen. Auping wilde graag een recyclebaar matras op de markt brengen. PSP vroeg Senbis om te kijken naar de vezelstroom (textielafval) van het matras, met het doel om de vezels te verwerken tot granulaat en uiteindelijk opnieuw te gebruiken. In dit project zocht Senbis de samenwerking op met een Duits bedrijf dat de textiele vezel grootschalig produceert. In 2021 kunnen Nederlands bedrijven ook voor die opschaling dicht bij huis blijven. Senbis investeert via de dochteronderneming SPIC Facilities BV in nieuwe R&D faciliteiten, waaronder een spinmachine voor textiele garens. Deze machine komt in de zomer van 2021 beschikbaar. Gerard: “De rol van PSP was heel belangrijk bij het project met Auping, omdat zij diverse partijen samenbrachten. Ik hoop dat we meer van dit soort projecten met PSP gaan realiseren.’’

PSP en Senbis willen elkaar graag versterken en leden uitnodigen om verder kennis te maken met de complementaire mogelijkheden op het gebied van projecten en testfaciliteiten.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.