Nieuw lid Sekisui wil samen met PSP de mogelijkheden voor recycling onderzoeken

Onlangs mochten we Sekisui Plastics als nieuw lid verwelkomen. Een mooi, Japans bedrijf dat is gevestigd in Almelo. Hun business is het produceren van een hybride hardschuim waarbij we de combinatie PS+PE of PS+PP kennen. De combinatie van Polystyreen met PE of PP geeft het Piocelan zijn karakteristieke eigenschappen als stijfheid, lichtgewicht in combinatie met taaiheid en chemische weerstand. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt voor verpakkingsmaterialen van bijvoorbeeld beeldschermen en voor verschillende toepassingen in de auto-industrie. Samen met het team van PSP wil Sekisui onderzoeken hoe ze de gebruikte materialen die ze terugkrijgen van hun klanten kunnen recyclen tot een werkbare grondstof. Een mooie uitdaging!

 

Hoogwaardig materiaal

Het bedrijf is terecht trots op het hoogwaardige Piocelan. Het is sterker dan vergelijkbare materialen die op de markt zijn, het zet bijna niet uit bij temperatuurverschillen, het hoeft niet na te drogen bij het maken van een mal en het is minder zwaar dan andere materialen van deze samenstelling. Deze unieke kenmerken maken het materiaal onder andere prima geschikt voor het toepassen in auto’s. Denk aan de ‘core’ van bumpers of aan de toolkit in de kofferbak. Je vindt het materiaal onder andere in de auto’s van Toyota, Honda en Nissan. Maar ook een merk als LG, dat kwalitatief hoogwaardige beeldschermen maakt, kiest voor Piocelan. Juist voor die beeldschermen is het van belang dat ze tijdens transport niet beschadigd raken. Door ze met Piocelan te verpakken, is een veilig transport gegarandeerd.

 

Recyclen

Het bedrijf vindt het belangrijk om hun gebruikte materialen op een verantwoorde manier te kunnen recyclen, bij voorkeur tot een werkbare grondstof die ze weer kunnen verkopen. Of, in het meest ideale geval, tot een grondstof waar ze weer een product van kunnen maken. De uitdaging zit vooral in het identificeren van alle stoffen in het materiaal. Om goed te kunnen recyclen is het namelijk belangrijk om mono-stromen te creëren. En omdat Piocelan zo sterk is, is het lastig om het te schredderen.

 

Kennis en expertise van PSP

Sekisui is via het Di-plast programma in aanraking gekomen met PSP en zag meteen de meerwaarde van een lidmaatschap. Niet alleen de kennis, kunde en expertise van het team van PSP viel op, ook het netwerk is van groot belang. Het bedrijf hoopt dan ook met andere ondernemers in contact te komen die met dezelfde vraagstukken worstelen en heeft vertrouwen in de expertise van het team van PSP.

 

Identificeren van materialen

Dit team gaat vol enthousiasme aan de slag met de uitdaging die Sekisui heeft neergelegd. Nils Schut, projectleider innovatie en expert op het gebied van kunststoffen, ziet genoeg mogelijkheden.  ,,Wij kunnen zeker helpen bij het identificeren van materialen”, zegt hij enthousiast. ,,We kunnen dan vervolgens een advies geven over welke recycle-technieken het meest geschikt zijn. Uiteraard moeten we ons eerst nog grondig verdiepen in de case, maar ik zie zeker mogelijkheden’’.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.