Nieuw lid SPHERE produceert in Nederland huisvalzakken van gerecycled plastic

SPHERE in Hardenberg is onlangs lid geworden van het Polymer Science Park (PSP) en daar zijn we best een beetje trots op. Sphere is een Frans familiebedrijf dat huishoudelijke verpakkingen op een duurzame wijze produceert. Ze hebben vestigingen in onder andere Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje. In ons land produceren ze vooral huisvuilzakken van gerecycled PE. En recent zijn ze gestart met het maken van medische schorten, ook van gerecycled materiaal. Dit uiteraard vanwege de uitbraak van Covid-19. Algemeen Directeur Gerwin Nauta vertelt vol enthousiasme over de filosofie van zijn bedrijf.

,,SPHERE bestaat sinds 1976 en is een familiebedrijf met 1450 medewerkers dat vooral gericht is op continuïteit”, vertelt Gerwin. ,,Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Daarom produceren we onze verpakkingsmaterialen van biobased grondstoffen of van gerecyclede grondstoffen. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van biobased grondstoffen uit rietsuiker en aardappelzetmeel en in Nederland van gerecycled PE. De producten die we maken zijn onder andere huisvuilzaken, fruit- en groentezakjes, aluminiumfolie en verpakkingen voor levensmiddelen. We werken voor retailers, professionele gebruikers zoals de horeca en voor lokale overheden in heel Europa. En onlangs zijn we gestart met het produceren van duurzame medische schorten. We vinden het belangrijk dat we die in Europa zelf op een verantwoorde manier kunnen produceren.”

Uitdagingen
Zoals gezegd produceert het bedrijf in Hardenberg huisvuilzakken van gerecycled plastic. ,,We proberen dat zo lokaal mogelijk te doen”, zegt Gerwin. ,,Want hoe mooi is het als we van plastic afval uit onze eigen regio, weer de huisvalzakken voor de regio kunnen maken! Helaas is dat nog niet het geval. Het scheiden van huishoudelijk plastic gaat steeds beter, maar het is nu nog een uitdaging om van het PE dunwandige folie en zakken te maken. En ook de geur van het materiaal vraagt nog de nodige aandacht. Hiervoor hebben we onder andere dan ook de hulp van het Polymer Science Park ingeroepen. Samen werken we aan het optimaliseren van het product.”

Kennis, kunde en netwerk
Het was voor Sphere een logische stap om samen te gaan werken met PSP. ,,We willen zoveel mogelijk circulair produceren en hebben daar meer kennis en kunde bij nodig”, benadrukt Gerwin. ,,We blijven steeds verder ontwikkelen om dit te bereiken. Daarom is het contact met PSP gelegd en hebben we deelgenomen aan het programma Folie tot Folie. Dat sloot exact aan bij waar wij mee bezig zijn. We hebben veel kennis kunnen halen en brengen. Het was mooi om in dit programma op een andere manier met andere partijen samen te werken en te horen waar zij tegenaan lopen. Daar leren wij ook weer van. Daarnaast is ook het netwerk van PSP voor ons van groot belang. Het is belangrijk om van elkaar te leren en samen stappen te zetten. Wij kijken dan ook uit naar de verdere samenwerking!”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.