Polymer Science Park in Duurzaamheidskrant Zwolle: PSP zoekt naar oplossingen recycling plastics

Deze week verschijnt de Duurzaamheidskrant Zwolle. Deze krant wordt huis aan huis verspreid en staat vol met verhalen over hoe er in de regio gewerkt wordt aan duurzaamheid. Daar mag PSP natuurlijk niet in ontbreken. Onderstaand artikel vind je dan ook deze week in de Duurzaamheidskrant.

Huishoudelijk plasticafval recyclen? Ja dat kan! En je kan er zelfs infiltratiekratten van maken die je onder tuinhuisjes kan plaatsen om overtollig regenwater op te vangen. Het is maar een van de vele voorbeelden waaraan het Polymer Science Park in Zwolle dagelijks met een team professionals werkt. Hun missie? Bedrijven helpen met het versnellen van innovaties op het gebied van recycling van plastics en daarmee de wereld een stukje duurzamer maken.

Huishoudelijk afval scheiden, we doen het allemaal. En misschien scheid jij ook het plastic afval. Heel goed! Want met dat huishoudelijk afval van kunststoffen, zoals plastic, kunnen we nog heel veel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen veel plastics opnieuw gebruikt worden. Waar kan je dan aan denken? Een mooi voorbeeld zijn de mallen die onze klant Laude gebruikt voor het maken van kaas. Een ander goed voorbeeld is de infiltratiekrat die onder de tuinhuisjes geplaatst kan worden en overtollig regenwater opvangt. Of wat dacht je van de bedpan van een ziekenhuis in Delft? Deze pan is gemaakt van gerecycled afval van het ziekenhuis zelf. Allemaal mooie toepassingen van kunststof afval dat op een duurzame manier hergebruikt wordt in een nieuw product.

Uitdaging
Hoe werkt dat dan? Nou, dat is niet zo eenvoudig. Er is veel onderzoek nodig. Maar het team van het Polymer Science Park pakt graag die uitdaging aan. Zij onderzoeken, meestal in het eigen laboratorium met behulp van een aantal technieken, de samenstelling en eigenschappen van  kunststoffen. Samen met de opdrachtgevers zoeken zij dan naar de beste en meest duurzame oplossing voor het hergebruik van bepaalde kunststoffen.

Soorten recycling
,,Wij vinden het belangrijk om onze opdrachtgevers verder te helpen met hun vraagstuk en het recyclen op die manier te versnellen”, vertelt Mirelle Kinket, directeur van het Polymer Science Park. ,,Wij helpen hen met het bepalen van de beste manier van recycling: mechanisch of chemisch. Nu wordt het misschien een beetje technisch, maar in grote lijnen kan je zeggen dat je bij mechanische recycling de stoffen scheidt, vermaalt of reinigt. De chemische verbindingen blijven dan intact en de materialen kunnen weer opnieuw gebruikt worden. Bij chemische recycling maak je gebruik van de chemische reacties van de kunststof afvalstromen. Deze worden met behulp van verschillende technieken afgebroken. Er ontstaan dan nieuwe bouwstenen waar je weer een nieuw materiaal van kan maken.”

Een wereld aan mogelijkheden
,,Het is mooi om te ervaren dat we steeds verder komen in de zoektocht naar mogelijkheden voor recycling van kunststoffen”, zegt Mireille enthousiast. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende jaren alleen maar meer wordt. En dat is ook nodig. Want kunststoffen worden voor heel veel nuttige toepassingen gebruikt, maar het kan en moet veel duurzamer. Wij dragen daar vanuit onze locatie in Zwolle graag ons steentje aan bij!”

 

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.