Programma Kunststoffen uit huishoudelijk afval (KVA) biedt veel verschillende mogelijkheden voor recycling.

Projectleider Henk-Jan Regeling was nauw betrokken bij het KVG (Kunststofverpakking als grondstof) programma. Een programma waarin de recycling van huishoudelijk afval centraal stond. Het programma is inmiddels afgerond en kent een aantal succesvolle projecten. Een sprekend voorbeeld hiervan is de infiltratiefundering die De Groot Vroomshoop samen met RPP Kunststoffen, Wavin, Veolia en Attero heeft ontwikkeld. Maar hier bleef het niet bij. Er zijn al vervolgprojecten opgestart, waarbij Henk-Jan ook betrokken is. Zo is nu ook een infiltratiefundering in ontwikkeling die goed gebruikt kan worden voor opvang van condenswater bij warmtepompen. Maar ook het Vanguard Project, waarbij recycling van vlamvertragers uit kunststoffen centraal staat, is flink in ontwikkeling. Henk-Jan vertelt er graag meer over in dit artikel.

,,Ik kijk tevreden terug op het KVG programma”, zegt Henk-Jan. ,,Het heeft mooie resultaten opgeleverd, zoals de infiltratiefundering. Er zijn nog een aantal zaken die we moeten oplossen, maar we verwachten dat dat zeker gaat lukken. Dan komt de infiltratiefundering, gemaakt van gerecycled kunststof uit huishoudelijk afval, in de zomer op de markt. En dat is goed nieuws, want deze fundering kan gebruikt worden voor het opvangen van condenswater van warmtepompen. Dat is vooral in de winter belangrijk omdat dan wordt voorkomen dat dit condenswater bevriest.”

Recycling kunststoffen uit elektronisch afval
Daarnaast is Henk-Jan ook aan de slag gegaan met het verkennen van de mogelijkheden om kunststofafval afkomstig van elektrische apparaten te recyclen. Dat is een uitdaging omdat dit afval vaak vlamvertragende stoffen bevat. Dit doet hij in het kader van het Vanguard Initiative programma. Dat is een programma waarin projecten verder worden geholpen, zodat ze daadwerkelijk in productie kunnen. ,,Het is een Europees project dat eigenlijk een stap verder gaat dan bijvoorbeeld Horizon2020”, licht Henk-Jan toe. ,,Dat project stopt als er iets ontwikkeld is. Via Vanguard kunnen projecten uiteindelijk met financiële steun en denkkracht van universiteiten en onderzoeksinstituten tot daadwerkelijke uitvoering komen.”

Dissolution Purification Technologie
Wecycle is een belangrijke partij in de aanloop naar de recycling van elektronisch afval. Zij zamelen dit afval in heel Nederland in. ,,Zij scheiden ook alle producten”, vertelt Henk-Jan verder. ,,Alle verschillende producten leveren zij vervolgens aan bij recyclebedrijven die het verder scheiden in verschillende componenten. Grootste uitdaging bij de recycling zit in het hergebruik van de vlamvertragende kunststoffen  die in veel producten verwerkt zijn. Tot nu toe worden deze kunststoffen vooral verbrand. Dat is een dure en minder duurzame oplossing. Inmiddels denken veel partijen na over een andere methode. Eén daarvan is ICL. Zij produceren zelf vlamvertragers voor kunststoffen voor gebruik in de bouw en ontdekten dat ‘dissolution purification’ een goede methode zou kunnen zijn. Met deze techniek kunnen de vlamvertragers van de polymeren worden gescheiden en kunnen ze weer als basis polymeren gebruikt worden. Een techniek met perspectief dus!”

 Businessplan
Om ervoor te zorgen dat deze techniek breed toegepast kan worden en dat de gerecyclede materialen een nieuwe bestemming krijgen, heeft een aantal partijen onder leiding van Henk-Jan een businessplan opgesteld. Dat is ingediend bij Vanguard Initiative. ,,Het zijn niet de minste partijen die meewerken”, laat Henk-Jan enthousiast weten. ,,ICL, EPC Duitsland, Philips, Fraunhofer, Coolrec en Trinseo ondersteunen het project met een letter of intend. Het is nu aan Vanguard of ze het project gehonoreerd krijgen bij de EIB. We verwachten in de loop van dit jaar een reactie te krijgen. Ook voor PSP heeft dit project mooie kansen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van parameters voor het hele proces. PSP zou hiervoor ook het projectleiderschap voor haar rekening kunnen nemen. Deze technologie biedt ook perspectief voor andere kunststofketens en daarom zou het goed zijn dat ook zij hierbij betrokken worden. Ook daar zie ik een mooie taak voor ons als PSP. Laten we hopen op een positief besluit, zodat we hiermee aan de slag kunnen.”  

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.