Nieuw lid Alucha recyclet de mineralen uit papierslib


Het zoeken naar nieuwe mogelijkheden van de mineralen uit papierslib, dat is een van de kernactiviteiten van Alucha. Met een team van vier vaste medewerkers en een ZZP-er werken zij vanuit hun bedrijf in Arnhem op deze manier aan een bijdrage aan een meer duurzame wereld. Een ambitieus team met een mooie missie die zij al succesvol aan het realiseren zijn. Anton Bijl studeerde Thermische Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente en is nu ‘Project Engineer’ bij Alucha. Hij vertelt wat zij doen en wat er al bereikt is.

,,Papier kan zo’n zes tot tien keer gerecycled worden”, vertelt Anton. ,,Maar op een gegeven moment worden de vezels te klein en dan kunnen ze niet meer gebruikt worden. Dan blijft er papierslib over en dat bevat op droge basis 55-70% mineralen (voornamelijk calciumcarbonaat).
Via pyrolyse, een proces van verhitting, kunnen die mineralen teruggewonnen worden uit papierslib en die kan je dan weer gebruiken in bijvoorbeeld papier. Via pyrolyse, een proces van verhitting, kunnen die mineralen teruggewonnen worden uit papierslib en die kan je dan weer gebruiken in bijvoorbeeld papier, vloer producten, verfproducten  en plastics. Daar werken we op dit moment hard aan.”

Stadion calciumcarbonaat
,,Je moet je voorstellen dat er dagelijks in Europa bijna een stadion aan calciumcarbonaat wordt afgegraven”, vertelt Anton verder. ,,Dat kan en moet veel minder worden. Want het fijnmalen van deze mineralen kost veel energie. Dat kan via onze techniek veel efficiënter en duurzamer. Dat idee hadden we al langer en daarom zijn we ooit gestart met een project waarmee we aluminium terugwonnen uit gelamineerd afval van bijvoorbeeld sinaasappelsap verpakking . Nu focussen we ons op het papierslib en het terugwinnen van de mineralen. We doen alle conversie onderzoeken in ons eigen testlaboratorium in Arnhem. We zitten met ons bedrijf niet toevallig in Arnhem, want daar zit het kenniscentrum voor  papier en karton (KCPK)  en er zijn een aantal papierproducten gevestigd.”

Samenwerken met PSP
Omdat sommige stoffen uit het papierslib na de pyrolyse weer gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten plastics, is de samenwerking met het Polymer Science Park gestart. ,,Onze eerste vraag die we bij het team van PSP neerlegden was waar de Circulaire Calcium Carbonaat (CCC) de huidige liniear Ground Calcium Carbonaat (GCC) in plastic zou kunnen vervangen. PSP deed een marktstudie voor ons. Daarnaast werken we ook samen met PSP in het Elastomer Competence Center (ECC). Veel van onze gerecyclede producten kunnen gebruikt worden in producten als vloerdelen, plastics en verfproducten. Dat betekent dat we een brede afzetmarkt hebben en keuzes moeten maken. PSP helpt ons daarbij.”

PVC en Mine1
Projectleider Martine Bonnema ondersteunt Alucha vanuit PSP en deed onderzoek naar welk soort kunststof het meest geschikt zou zijn voor het gebruik van hun producten. Dat blijkt onder andere PVC te zijn. ,,Daar doen wij ons voordeel mee”, zegt Anton. ,,We weten nu welke bedrijven we kunnen benaderen. Je merkt dat de tijd rijp is. Veel bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en reageren enthousiast. Er zijn talrijke toepassingen in Nederland mogelijk. Dat geldt ook voor de landen om ons heen. Maar voorlopig richten we ons op ons eigen land. Er is genoeg te doen! Ons uiteindelijke doel is van papierfillers weer papierfillers te maken. We zijn nu dan ook gestart met het project ‘Mine One’. We willen dit jaar tonnen aan calciumcarbonaat in een 1ste circulaire  “mijn” produceren, zodat we nog meer product toepassingstesten en onderzoeken kunnen doen.”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.