The Compound Company werkt onder andere samen met PSP aan toekomstbestendige producten

Normaliter zetten we nieuwe leden in het zonnetje, maar The Compound Company is een ‘oude bekende’ van het Polymer Science Park. Er zijn al heel wat goede contacten over een weer geweest en een aantal succesvolle projecten zijn samen opgepakt. Reden genoeg om dit lid in de schijnwerpers te zetten. Commercieel directeur Wouter van den Berg vertelt vol enthousiasme hoe het bedrijf in elkaar zit, wat er geproduceerd wordt en hoe ze continu bezig zijn met productontwikkeling. PSP speelt daarbij ook een belangrijke rol.

De naam “The Compound Company” bestaat sinds 2017 en is de paraplu voor twee productmerken: Yparex extrudeerbare harslijmproducten en Ecoforte kunststof prestatiematerialen. ,,Het merk Yparex is in 1989 opgericht door DSM”, vertelt Wouter. ,,Het product is een hechtingsmateriaal dat gebruikt wordt voor onder andere verpakkingen van voedsel, maar ook in de bouw en voor medische verpakkingen. Bij de voedselverpakkingen zorgt Yparex voor een (onzichtbare) hechtlaag tussen beschermende laagjes met als gevolg dat producten minder snel verouderen. Het wordt gebruikt voor verpakkingen van bijvoorbeeld kaas, vlees, vis, worst, maar ook sappen en melk. In de bouw gebruikt men het product om de lagen in kunststofbuizen aan elkaar te bevestigen, denk aan vloerverwarming en waterleidingen, maar ook voor gevelpanelen en dakbedekkingen.”

Ecoforte: prestatiemateriaal dat op maat gemaakt kan worden
EcoForte is een merknaam voor op polyolefine gebaseerde prestatiematerialen. ,,Deze materialen worden gebruikt als grondstof voor de productie van injectiegegoten of geëxtrudeerde onderdelen”,  licht Wouter toe. ,,Het wordt gebruikt voor diverse toepassingen binnen onder meer de Bouw- & Constructie-, de Auto- en de Verpakkingsindustrie. Het product kan bijvoorbeeld sterk vlamvertragend zijn, of heeft extra versterkte eigenschappen,  en kan ‘op maat’ gemaakt worden. Een mooi product dat zijn oorsprong vindt bij Hartman Tuinmeubelen. Zij gebruikten dit in hun kunststof tuinmeubelen en hadden de productielijn in eigen huis. In 2003 stopte Hartman hiermee en werd Resin (Products & Technology) opgericht. Zij produceerden de polyolefine compounds, waarna  in 2011 Yparex werd overgenomen van DSM. En nu is het merk dus samen met Yparex ondergebracht bij The Compound Company. In 2018 kwam Transmare in Roermond bij de club.”

Gerenommeerde opdrachtgevers en samenwerkingspartijen
The Compound Company heeft rond de 100 medewerkers en is gevestigd in Enschede, Geleen, Roermond en Jakarta. ,,We werken voor toonaangevende klanten, over heel de wereld”, vertelt Wouter met gepaste trots. ,,En we werken samen met gerenommeerde partijen en kennisinstituten als Fraunhofer, TNO, ECN, hogescholen, universiteiten èn PSP. Omdat we continu met productontwikkeling en innovaties bezig zijn, hebben we deze partijen hard nodig. Ieder heeft z’n eigen expertise. De contacten met PSP gaan al een aantal jaren terug. Op dit moment doen we bijvoorbeeld samen met PSP een validatie van onze spuitgietmachine via een Interlab-test en we hebben meegedaan met de workshop “wegwijs in kunststof analyse”. Wat ons betreft is het een succesvolle samenwerking.”

Continue productontwikkeling en recycling
,,Zoals al eerder gezegd, doen we veel aan productontwikkeling”, vertelt Wouter verder. ,,Dat doen we daar waar mogelijk in eigen beheer, en anders met bovengenoemde partners. We hebben een eigen kwaliteitslaboratorium in huis en kunnen op die manier verzekeren dat we voldoen aan de wensen van onze klanten. Ook houden we ons bezig met recycling. Zo willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van de afvalstromen. Inmiddels is er vanuit de Yparex-familie een product beschikbaar dat verpakking recyclebaar maakt. Verpakkingsmaterialen kunnen dan gemakkelijk omgesmolten en opnieuw gebruikt worden. En diverse EcoForte-types bestaan voor een gedeelte uit gerecycled kunststof. Ook investeren we veel in biobased materialen, want ook die worden steeds belangrijker. Zo werken we steeds aan onze toekomst en dat doen we graag samen met partijen als PSP!”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.