Nieuw lid Edel Carpets: samen met PSP op zoek naar mogelijkheden recycling tapijten

Onlangs mochten we Edel Carpets verwelkomen als nieuw lid. Een prachtig bedrijf, dat al sinds 1918 bestaat en de nodige stormen heeft doorstaan. Edel Carpets is een moderne Nederlandse tapijtproducent. Ontwikkeling, productie en verkoop doen ze allemaal in eigen huis. De tapijtcollectie bestaat uit onderscheidende synthetische en wollen tapijten voor het midden en hogere segment. Algemeen Directeur Robbert Wapstra vertelt over de filosofie van het bedrijf, over innovaties en over de samenwerking met het Polymer Science Park.

Edel Carpets is in 1918 opgericht door Egbert de Lange en is gestart als familiebedrijf. Inmiddels is Robbert Wapstra sinds 2010 algemeen directeur en is het onderdeel van de Condorgroep. Er werken rond de 100 mensen en per jaar produceren ze circa 5 miljoen vierkante meter tapijt. ,,Het bedrijf heeft al heel wat doorstaan en veranderingen ondergaan”, vertelt Robbert. ,,We hebben twee wereldoorlogen meegemaakt, een watersnoodramp, diverse economische crises en nu zitten we middenin de Coronacrisis. Het bedrijf heeft zich steeds weten aan te passen aan de omstandigheden en ook nu heb ik er alle vertrouwen in dat we deze crisis overleven.”

Veel bedrijfsontwikkeling
Het bedrijf startte in 1918 met het produceren van handgemaakte biezen en kokosmatten. In de jaren ’60 schakelde het over op productie van synthetische garen en er is in de jaren ’80 een uitstapje gemaakt naar kunstgras. ,,Hier zijn we mee gestopt”, licht Robbert toe. ,,We hebben de sterke overtuiging dat we moeten doen waar we goed in zijn en waarmee we ons kunnen onderscheiden. En dat is het vervaardigen van hoogwaardige polyamide en wollen tapijten voor de hogere marktsegmenten en de hospitalitysector. En dat doen we nu al heel veel jaren met succes.”

Circulariteit
Op dit moment werkt Edel Carpets aan circulariteit van hun producten. ,,Je ziet dat dit een duidelijke maatschappelijke beweging is en dat de markt er om vraagt”, zegt Robbert. ,,En terecht, want de manier waarop wij tot nu toe met de aarde omgaan is niet langer houdbaar. We zijn nu dan ook hard bezig met het ontwikkelen van een polyamide tapijtserie die goed te recyclen is. Deze serie is al gepresenteerd op Domotex, een beurs voor vloeren en tapijten, en zal onder de naam Alloa
(All Over Again) op de markt komen. Wij garanderen klanten die dit tapijt kopen, dat we het tapijt weer ophalen als het aan vernieuwing toe is. Wij kunnen het dan 100% laten recyclen. Wat mij betreft een prachtig product waar we best trots op zijn en waarin we oprecht geloven.”

Nuttige samenwerking met PSP
En hier komt ook de samenwerking met PSP om de hoek kijken. ,,Wij hadden behoefte aan kennis over de samenstelling van polyamiden”, licht Robbert toe. ,,Zo waren we op zoek naar de juiste grondstoffen om te kunnen recyclen. Via Rogier Eenkhoorn van Kennispoort Regio Zwolle kwamen we in contact met PSP. We hebben een heel goed gesprek gehad met projectleider Femke de Loos en zijn meteen lid geworden. Inmiddels hebben ze al meerdere onderzoeken voor ons gedaan en weten wij welke samenstelling polyamiden het meest geschikt is voor recycling. Een prettige samenwerking met voor ons een mooi resultaat.”

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.