Veel positieve reacties op HIT workshop: Eerste ondernemers binnenkort met Machine Learning aan de slag!

Op 3 februari organiseerde het Polymer Science Park samen met het HIT Oberflachen Institut een workshop. Dat deden wij in het kader van het Interreg project DNL-HIT. Er werd uitleg gegeven over de mogelijkheden om slimmer en efficiënter nieuwe duurzame materialen en processen te ontwikkelen en te testen op het gebied van verven, coatings, lijmen en 3d-print- materialen. Een selecte groep van 18 deelnemers nam deel aan deze workshop en ontdekte dat Machine Learning een manier is om met slimme algoritmes minder experimenten te doen en betrouwbaardere resultaten te krijgen.

,,Vanuit het Interreg project ‘DNL-HIT’ gaven wij toelichting op hoe je binnen de Duits-Nederlandse samenwerking duurzame innovaties op het gebied van coatings en oppervlakte technologie kan versnellen”, vertelt projectleider Martine Bonnema. Zij was namens PSP betrokken bij de opzet en uitvoering van de workshop. ,,Dit kan door het gebruik van ‘Machine Learning’, waarbij je slimme algoritmes gebruikt, of via ‘High Through Experimentation’. Op Hochschule Niederrhein in Krefeld wordt hiervoor een machine gebouwd. Daarmee kan je formuleringen, bijvoorbeeld van coatings of adhesives, automatisch maken én testen. Leden van PSP kunnen hier gebruik van maken.”

Vouchers
Daarnaast kregen de deelnemers de tip om gebruik te maken van de speciale Interreg Vouchers die voor dit project beschikbaar zijn. ,,Er is een bedrag van maximaal 30.000 euro per project beschikbaar gesteld om duurzame innovaties op het gebied van coatings, adhesives en 3D printtechnologie te versnellen”, licht Martine toe. ,,Met deze vouchers kunnen ondernemers kosteloos gebruik maken van Machine Learning of High Througput Experimentation. De eigen uren en materialen kunnen ondernemers ook nog eens voor 50% vergoed krijgen. Een mooie kans om kennis te maken met deze technieken.”

Eerste ondernemers melden zich bij HIT Team
De reacties van de deelnemers waren zeer positief. ,,Het is voor bedrijven uit de coating industrie herkenbaar dat er veel experimenten nodig zijn als er grondstoffen worden vervangen”, licht Martine toe. ,,Dat komt omdat er interacties tussen de grondstoffen en additieven plaatsvinden. De deelnemers wilden dan ook graag leren hoe dit effectiever kan. Voor een aantal was het toepassen van de nieuwe technieken nog iets te ver weg, maar wel belangrijk om in het achterhoofd te houden voor het moment dat ze er binnen hun organisatie wel aan toe zijn. Maar een aantal ondernemers heeft inmiddels al wel contact gezocht met het HIT-team. Zij willen met een voucher aan de slag en gaan experimenteren met Machine Learning.”

Heeft u ook interesse en wilt u gebruik maken van een voucher? Neem contact op met Martine Bonnema om de mogelijkheden te bespreken: m.bonnema@polymersciencepark.nl

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.