Consortium doet onderzoek naar hergebruik plastic folies

Dit onderzoek draait om de inzet lage-dichtheid polyetheen (LDPE), dat voorkomt in verpakkingsfolies, drinkkartonnen en plastictassen, te verhogen “Het doel is om van deze folies weer folies te maken”, zegt Gerard Boschman, projectleider bij het Polymer Science Park. “Voor voedselverpakkingen zal dit nog niet kunnen, vanwege de eisen met betrekking tot voedselveiligheid. Het kan wel voor bijvoorbeeld huishoudzakken en eventueel compostzakken. Ook behoort dun plaatmateriaal voor de weg- en waterbouw tot de mogelijkheden.” Attero is bij het project betrokken om plasticfolie uit huishoudelijk pmd in haar Polymer Recycling Plant (PRP) te versnipperen, heet en koud te wassen en te recycleren tot granulaat.

Dit onderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in de knelpunten, zoals de stabilisatie, vervuiling en geur van het materiaal, om hiervoor oplossingen te vinden. Het project heeft een relatief korte looptijd: na eind vorig jaar de goedkeuring voor het onderzoek te hebben gekregen, zijn de partijen begin dit jaar gestart en loopt het tot eind maart. “Dit project valt onder Stichting Afvalfonds, dat in april ophoudt te bestaan”, legt Boschman uit. “We hopen dat het testen van de gerecyclede producten in een nieuw onderzoeksproject kan plaatsvinden.” Oost NL ondersteunde PSP bij de aanvraag voor subsidie voor het project bij het Afvalfonds.

 

Dit artikel is afkomstig van afvalonline.nl, editie van 5 februari 2020

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.