Workshop Wegwijs in basisanalyse kunststoffen smaakt naar meer

Op 5 november hebben PSP-ers Nils Schut (R&D Engineer) en Gerard Boschman (Projectleider) een exclusieve workshop gegeven voor onze leden. Het thema was: Wegwijs in de basisanalyse van kunststoffen. Zo’n 15 leden namen deel aan deze workshop. Zij kregen de principes en toepassingen van de “standaard” analysetechnieken voor kunststoffen uitgelegd. Dat deden Gerard en Nils aan de hand van praktische voorbeelden.

Verschillende mechanische en chemische analysetechnieken passeerden de revue:

  • Melt flow index (MFI)
  • Infrarood spectroscopie
  • Differential scanning calorimetrie (DSC)
  • Vicat/HDT
  • Trekproef
  • Kerfslagproef
  • Buigproef

Rondleiding en demonstratie

Natuurlijk werd deze uitleg gevolgd door een korte rondleiding door onze laboratoria en kregen ze een demonstratie van de verschillende analyses. Een mooie manier om te zien hoe dit soort technieken in de praktijk werken. De deelnemers waren zeer geïnteresseerd en stelden vragen. Zo wilde een deelnemer weten of er een verband aangetoond kan worden tussen bepaalde eigenschappen van kunststoffen door verschillende proeven te doen. Ook waren er vragen over het toepassen van speciale technieken in specifieke gevallen.

Presentatie Element

Tot slot gaf Jasper Brinksma van Element een presentatie over hoe zij kunststof analysetechnieken gebruiken om de oorzaak van productdefecten te achterhalen. Na afloop was er een moment om onder het genot van een drankje en een hapje met elkaar te spreken over de mogelijke rol die analyse binnen de bedrijven kan spelen.

Vervolg

In de toekomst willen we vaker dit soort workshops voor onze leden organiseren. Heeft u een specifiek thema of een idee voor een vervolgworkshop of voor een heel ander soort workshop? Laat het ons dan weten via info@polymersciencepark.nl!

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.