Grenzeloos verrassend XIC-diner!

De Vlega-gehaktbal van Distrivers en Agraservice Lindenhols is de grote winnaar van de Cross Over Innovatie Challenge (XIC) 2019. Ruim 120 gasten, afkomstig uit de Regio Zwolle, waren getuige van de bekendmaking van deze winnaar tijdens een verrassend en smaakvol XIC-diner in hotel Lumen. De prijsuitreiking was de ‘grande finale’ van een afwisselend programma waarin het thema ‘verleg je eigen grenzen’ centraal stond. Sterrenkok Alwin Leemhuis van Restaurant De Tuinkamer was verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Een boeiende avond die door de aanwezigen beoordeeld werd met een dikke 8.

De drie directeuren van Kennispoort Regio Zwolle, Health Innovation Park (HIP) en Polymer Science Park (PSP) trapten op het podium de avond af door de ontwikkeling van hun eigen organisatie te schetsen en gaven daarbij aan hoe belangrijk innovaties zijn. Netty Wakker (Kennispoort), Kim Peters (HIP) en Mireille Kinket (PSP) gaven eensgezind aan dat samenwerking binnen en buiten de Regio Zwolle, grenzen verleggen en elkaar wat gunnen, belangrijke sleutels voor een succesvolle innovatie zijn.

Het winnen van de XIC-award brengt groei
Het winnen van de XIC-award draagt bij aan groei en ontwikkeling, dat wordt duidelijk uit het verhaal van Medical Precion, de winnaars van 2018. Annelies Maas van Medical Precision: ”Met het winnen van de prijs gaan nieuwe deuren open. Het is een objectieve erkenning van je product. Wij kwamen hierdoor met financiers in contact en kunnen ons nu richten op  het internationaal op de markt zetten van ons product.” Medical Precision ontwikkelde op basis van technieken uit de permanente make-up een techniek voor het markeren van locaties waar een kankerpatiënt bestraald moet worden. Hiermee is een permanente markering niet meer nodig.

Drie genomineerden in spanning
Inmiddels steeg de spanning bij de drie genomineerden. Medspray ontwikkelde een speciale spraytechniek waarmee heel gericht gesprayd kan worden. Dit product is gemaakt voor de medische markt en gaat nu ook toegepast worden in de parfumindustrie. ,,Voordeel van onze spraytechniek is dat er geen alcohol meer nodig is in parfum”, licht Anne Mechteld Morsman-Reuver toe. ,,Dat heeft een positief effect op de geur en maakt parfums goedkoper. En, onze spraytechniek laat geen vochtige plekken achter.”

Gilbert de Hartog ontwikkelde samen met onder andere de UT en AppBakkers de app Stervensdruk. ,,De naam is een knipoog naar ons drukke leven waarin we weinig stil staan bij de dood”, vertelt hij. ,,Toch is een ding zeker: we sterven allemaal. En dan kan je alles maar beter goed geregeld hebben. Onze app helpt daarbij. Je kunt er je wensen ten aanzien van je uitvaart in vastleggen, maar ook zaken als je testament en je wachtwoorden voor digitale toepassingen. Hiermee ontzorg je je nabestaanden. De app kan nu al rekenen op belangstellig van uitvaartorganisaties, verzekeraars en notarissen.”

De Vlega-gehaktbal van Distrivers en Agraservice Lindenhols is een eiwitrijke gehaktbal met 30% minder vlees, waarin veldbonen zijn verwerkt. ,, Clemens Damen, ontwikkelaar van de Vlega-gehaktbal: ,,Lindenhols wilde meer doen met zijn veldbonen en wij waren op zoek naar een eiwitrijk product. De veldboon bleek zeer geschikt. Samen ontwikkelden we de Vlega-gehaktbal. Zo krijgen de cliënten van de zorginstellingen waaraan wij onze producten leveren, een gezonde eiwitrijke gehaktbal op hun bord, maar met minder vlees.” Akkerbouwer Geert Lindenhols is trots op de nominatie en op zijn veldbonen. ,,De plant waaraan de bonen groeien is goed voor de bijen en voor de bodem. Een mooie bijkomstigheid. En de gehaktbal wordt regionaal geproduceerd, dus is er een minimale footprint.”

Trots op XIC-award
Aan het eind van de avond maakte Nathan Frederiks, de voorzitter van de jury, de winnaar bekend: de Vlega-gehaktbal. De jury, die naast Nathan bestond uit Annelies Maas, Roland Kortenhorst, Diederik Roo en Greeke Robaard, had een aantal criteria waaraan de winnende innovatie moest voldoen. ,,We hebben gekeken naar de impact van de innovatie, de schaalbaarheid en of het product geschikt is om op de markt te brengen”, licht Nathan toe. ,,De Vlega-gehaktbal voldoet daar aan. Het product heeft bovendien effect op de gehele keten. Het is duurzaam, draagt bij aan biodiversiteit, heeft een lage footprint en heeft een positief effect op de gezondheid van de cliënten in zorginstellingen. Het is bovendien een moor voorbeeld van echte cross-over innovatie.”

Clemens Damen nam samen met Geert Lindenhols vol trots de award, die dit jaar gemaakt werd door Arjan Boeve van Brandglass, in ontvangst. ,,We zijn ontzettend trots op deze award”, zegt Clemens. ,,We hebben samen met Geert Lindenhols een mooi product ontwikkeld en dat wordt met het winnen van deze prijs nog eens onderstreept. We gaan door waar we mee bezig zijn en samen met hem nog meer nieuwe producten ontwikkelen.”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.