Stervensdruk genomineerd voor de XIC-award 2019

Een app waarin uitvaartwensen digitaal vastgelegd kunnen worden, dat is Stervensdruk. Gilbert den Hertog van Uitvaartplan ontwikkelde deze app samen met onder andere de UT en AppBakkers en is nu genomineerd voor de XIC-award 2019.  Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest verrassende innovatie waarbij meerdere bedrijven en sectoren betrokken zijn. De award is in het leven geroepen door Kennispoort Regio Zwolle, het Polymer Science Park en het Health Innovation Park. Op 27 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het XIC-diner 2019.

Waarom een app voor uitvaartwensen? ,, Jaren lang ben ik zelf werkzaam geweest binnen de uitvaartbranche en heb ik alle facetten van de uitvaart meegemaakt”, antwoordt Gilbert den Hertog. ,,Door het van de zijlijn te aanschouwen krijg je soms hele mooie dingen te zien, maar ook nare dingen. Wat vooral opviel, was dat veel nabestaanden geen notie hebben van wat de wensen zijn van de overledene. Dat bracht mij op het idee om een app te bouwen waarin mensen dit kunnen vastleggen.”

Meer dan alleen wensen voor de uitvaart
Hij voegde de daad bij het woord en zocht de samenwerking met appbouwers. Het resultaat is Stervensdruk, een applicatie die mensen de gelegenheid geeft om zijn of haar wensen voor de eigen uitvaart kenbaar te maken. ,,Maar er kan meer mee”, zegt Gilbert. ,,Mensen kunnen er ook wachtwoorden van onlineapplicaties in kwijt, een machtiging voor bankrekeningen, medische gegevens en andere waardevolle documenten die voor nabestaanden van belang kunnen zijn. Het is eigenlijk een digitale kluis die nabestaanden ontzorgt.”

Uniek
Op dit moment is er nog geen applicatie waarin zo uitvoerig zaken kunnen worden vastgelegd. De app is voor iedereen bedoeld, maar in eerste instantie richt Uitvaartplan zich op de leeftijdsgroep 55+ en op de palliatieve zorg. ,,Maar de app kan breder ingezet worden”, legt Gilbert uit. ,,Ook verzekeraars en notarissen kunnen deze gebruiken. Dit maakt de app een unieke innovatie. Er is dan ook veel belangstelling voor bij de landelijke uitvaartbranche, maar ook vanuit Duitsland is er interesse. Samen met Omroep Max werken we momenteel aan grotere nationale bekendheid.”

MKB-adviseur Bart Jeurnink is trots op de nominatie. Hij heeft namens Kennispoort Regio Zwolle de ondernemer geholpen met het aanscherpen van het businessplan. ,,Het is een mooie innovatie”, vindt Bart. ,,Op deze manier wordt de uitvaart gemakkelijker bespreekbaar, dwing je mensen om na te denken wat nabestaanden nodig hebben en ook wordt met de app zichtbaar wat de kosten van de uitvaart zijn. Ik vind het een mooie oplossing en denk dat velen het zullen gaan gebruiken.”
Tevens heeft hij Gilbert kunnen doorverwijzen naar Windesheim zodat de app door IT studenten nog verder geoptimaliseerd kon worden. Een mooie vorm van een samenwerking in de regio.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.