Medspray is één van de drie genomineerden voor XIC-award 2019

Op 27 juni aanstaande wordt voor de zesde keer de Cross Over Innovation Challenge (XIC) award uitgereikt. Kennispoort Regio Zwolle, het Polymer Science Park en het Health Innovation Park zijn samen de initiatiefnemers van de award. Deze prijs wordt uitgereikt aan een ondernemer met een verrassende innovatie die meerdere sectoren of doelgroepen bereikt. Uit alle inzendingen worden drie genomineerden geselecteerd. Dit jaar zijn dat de Vlega-gehaktbal van Distrivers, een applicatie van Uitvaartplan waarmee uitvaartwensen vastgelegd kunnen worden en de parfumverstuiver van Medspray. Deze verstuiver maakt het sprayen van parfum zonder gebruik van alcohol mogelijk. Medspray is via OostNL met het Health Innovation Park in contact gekomen.

Nanotechnologie
Medspray ontwikkelt al sinds 2002 de Micro Spray Nozzle Units (SNU’s) voor farmaceutische toepassingen, zoals inhalers en oogsprays. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van nanotechnologie om spray nozzleste maken met minuscule gaatjes voor een zeer fijne verneveling. De gaatjes hebben een diameter van tussen de 2 en 20 micrometer. Ter vergelijking: een menselijke haar heeft een diameter van 70 micrometer. Voordeel van deze kleine gaatjes is dat de spray zeer nauwkeurig op plekken in de keel, ogen, neus, longen of mondholte gespoten kan worden.

Consumententoepassingen
Ondanks deze hightech achtergrond, is de nozzle technologie geschikt voor grote aantallen. Dat betekent dat ze ook kunnen worden ingezet voor wereldwijde consumentenproducten, zoals parfums. ,,En dat lijkt werkelijkheid te worden”, vertelt  Anne Mechteld Mosman van Medspray vol trots.

,,Want, inmiddels zijn we in contact gekomen met een grote onderneming die op zoek was naar een manier om parfums op waterbasis te kunnen sprayen zonder dat het erg nat aanvoelt bij de gebruiker. De Medspray nozzle technologie is de oplossing! Samen met éen van werelds grootste fabrikanten van parfumpompjes wordt nu gewerkt aan een verstuiver waarin de Medspray nozzle, bestaande uit onder andere silicium, wordt ingebouwd zodat de parfum egaal gesprayd kan worden zonder dat het nat aanvoelt.”

Verrassend
“Het is mooi om te zien hoe deze unieke toepassing zich ontwikkelt richting twee verschillende markten, namelijk de farmaceutische industrie en de cosmetische industrie”, zegt Gijs Luesken. Hij heeft namens het HIP en Oost NL het contact met Medspray gelegd. In de cosmetische industrie zijn andere producteisen nodig en het is een heel andere markt. Maar het gaat lukken. In het najaar komt het eerste flesje parfum op de markt. En het mooie is, dat het ook nog een milieuvriendelijke toepassing is. Want er is voor het verstuiven geen drijfgas nodig. Al met al een prachtige innovatie waar mens en milieu plezier van hebben!”

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.