Vattenfall Solar Team uit Delft start productie zonneauto in Zwolle met burgemeester Henk Jan Meijer


Op 18 maart is het Vattenfall Solar Team in Zwolle begonnen met de bouw van hun nieuwste zonneauto: NunaX. Met deze zonneauto probeert de regerend wereldkampioen zonneracen een nieuwe overwinning tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië mogelijk te maken. Een flinke uitdaging, want de concurrentie wordt sterker. Gelukkig krijgt het team de hulp van onder andere de burgemeester van Zwolle.

In het Polymer Science Park in Zwolle werkt het Vattenfall Solar Team de komende maanden in het diepste geheim aan een zo aerodynamisch mogelijke zonneauto. De studenten van de TU Delft kozen voor Zwolle omdat een van de partners – Aliancys – naast het Polymer Science Park gevestigd is. Aliancys levert onder meer de hoogwaardige harsen en koolstofvezels, waarmee de buitenkant en de dragende constructie van Nuna van gemaakt wordt.

“Dit wordt drie maanden ongelofelijk hard werken, maar met elkaar gaan we het mogelijk maken”, vertelt Kasper Sijmons. Hij is een van de teamleden die komende drie maanden zal verhuizen naar Zwolle om daar samen met de andere teamleden de auto te produceren.

Eerste lap koolstof

Burgemeester Meijer van Zwolle hielp het Vattenfall Solar Team op weg bij de bouw, met het symbolisch produceren van de eerste lap koolstofvezel. Meijer: “Ik ben er trots op dat jullie aan de hele wereld laten zien dat het belangrijk is om zuinig met onze aarde om te gaan. Om de energiebronnen die we hebben, zoals de zon, zo goed mogelijk te gebruiken. Door die mogelijkheden te laten zien worden ook weer andere mensen geïnspireerd hiermee aan de slag te gaan. Ik wens jullie ontzettend veel succes met de bouw van NunaX!”

It’s Possible

Het Vattenfall Solar Team wordt elk jaar weer gevormd door nieuwe studenten. De leden van dit nieuwe team bouwden dus nog nooit eerder een zonneauto. “Maar gelukkig staan we er niet alleen voor”, vertelt teamleider Maud Diepeveen uit Zwolle. “We kunnen putten uit de kennis en ervaring van oud-teamleden, die nog steeds actief met ons meewerken en –denken. Ook krijgen we veel hulp van partners en sponsoren, die hun faciliteiten, kennis en ervaring met ons delen. Eigenlijk bestaat het Vattenfall Solar Team dus uit veel meer mensen dan alleen de zestien teamleden: samen denken we het mogelijk maken.” Tijdens deze periode wordt het team ook nog versterkt met twee stagelopers van het Windesheim College in Zwolle.

Tiende zonneauto

Komend jaar zullen de studenten de tiende zonneauto van het team bouwen. Speciaal voor dit jubileum heeft de auto een bijzondere naam: NunaX. De eerste auto van het Vattenfall Solar Team is gebouwd in samenwerking met Wubbo Ockels en heeft in 2001 meegedaan aan de race in Australië. Dit resulteerde in de eerste overwinning waarop het team in de latere jaren heeft kunnen voortbouwen.

Grote uitdaging

In oktober 2019 gaat de regerend wereldkampioen team met NunaX meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het doel is om voor de achtste keer de wereldtitel mee naar Delft te nemen en opnieuw te laten zien hoe hoog het niveau van Nederland is. Door de steeds strenger wordende regels en de sterker wordende concurrentie gaat het geen gemakkelijke taak doen. Het Vattenfall Solar Team zal dus komend jaar enorm haar best te doen om het mogelijk te maken.

Foto boven artikel: Hans Peter van Velthoven

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.