3D printen – de nieuwste innovaties

Altijd al meer over 3D printen willen weten en benieuwd welke nieuwe materialen hiervoor te gebruiken zijn? Op donderdag 26 april organiseerden we in samenwerking met Netzwerk Oberfläche NRW (NRW0!) de technologieworkshop ‘3D Printen – de nieuwste innovaties’.

Kennis en kunde
3D printen is niet nieuw, maar er zijn nog veel stappen te maken. Hoe print je bijvoorbeeld grotere objecten waarvoor machines nu veelal nog te klein zijn? En hoe zorg je voor een goed proces om onderdelen van thermoplastische elastomeren en rubber te kunnen printen?

De donderdag was bedoeld om recente innovaties op het gebied van 3D printen te delen. Hiervoor werden sprekers uit zowel het bedrijfsleven als kennisinstituten uitgenodigd. Zo vertelde Hans Ingeveld van Topologx over de toegevoegde waarde van “added manufacturing’, en dan met de focus op 3D metaal printen. Ook Ruud van Abbema (Hogeschool Windesheim) nam ons mee in de wereld van het 3D printen van complexe metalen objecten. Jochen Keuschnik van het bedrijf Systec legde uit hoe je een product ontwerpt voor 3D printen en waar je dan op moet letten. Henk Jan van der Pol (Bond high performance) en Max Tonneman (Urbanmaker) gaven ons meer inzicht in de uitdagingen van het 3D printen van respectievelijk “high performance” en “rubberachtige” materialen.

Na de lunch werden er een aantal “cases” op het gebied van 3D printen ingebracht door bedrijven, in kleinere groepjes werd er vervolgens over het onderwerp “gebrainstormd” en naar mogelijke oplossingen gezocht.

Ontwikkeling en onderzoek
Binnen het INTERREG-project “Smart Production” worden processen, machines en materialen voor het maken van producten in kleine series ontwikkeld en onderzocht. Binnen het project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van intelligente 3D-printtechnieken voor tot dusver niet te printen materialen, een flexibel te programmeren dieptrektool en nieuwe destructievrije meetsystemen voor kwaliteitscontrole.

We kijken terug op een geslaagde dag die we samen met NRW0! hebben mogen organiseren. Meer weten over 3D printen en de mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.