Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
3D-printtechniek Fiberneering in de lift door impuls Oost NL
Het Zwolse bedrijf Fiberneering heeft een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten ontwikkeld. Met een recente investering door Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Fiberneering het printproces doorontwikkelen en op de markt brengen. Fiberneering wil hiermee in vier jaar tijd van 7 naar 25 werknemers groeien.
Vernieuwend aan de 3D-printtechniek van Fiberneering is dat de producten tot maar liefst een kubieke meter groot en complex van vorm mogen zijn. De producten zijn licht, duurzaam en sterk en dus een goed alternatief voor zwaardere varianten van bijvoorbeeld metaal. Uniek is ook dat Fiberneering hoogwaardige composieten kan printen die geschikt zijn voor toepassing in omstandigheden met hoge temperaturen, zoals in de automotive en olie&gas.
Innovatief productieproces voor vezelversterkte kunststof composieten
‘Vezelversterkte kunststof is populair vanwege zijn eigenschappen: sterk, licht en duurzaam. De bestaande productiemethodes waarin met mallen wordt gewerkt zijn arbeidsintensief, complex en duur. Wij kunnen nu veel sneller prototypes en eerste series in vrijwel iedere vorm maken op basis van standaard computermodellen, met de door onszelf ontwikkelde 3D-printtechniek. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Ons proces is nu ver genoeg ontwikkeld om commerciële opdrachten voor allerlei technische toepassingen uit te voeren’, zegt Jasper Bouwmeester van Fiberneering.
Stimulering groei Fiberneering
Oost NL is vanaf de start betrokken bij Fiberneering en faciliteerde met netwerk, kennis en kunde de ontwikkeling van het bedrijf. Dat leidde onder meer tot de vestiging op Polymer Science Park in Zwolle en de groei die het bedrijf doormaakte; van een bedrijfsidee tot een innovatief mkb-bedrijf, met een revolutionair product.
Kennispoort Regio Zwolle begeleidde Fiberneering bij de aanvraag van een lening uit het Regio Zwolle Incubator fonds, die de eerste financiering verstrekte. De recente financiering is mede mogelijk gemaakt door een combinatie van financiële en deskundige inbreng van een viertal private investeerders. Fiberneering gebruikt de investering voor de commercialisatie van het concept en voor de uitontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines. Fiberneering kan zowel in opdracht onderdelen uit composiet produceren als het productieproces in licentie verkopen.