Ambacht van de toekomst

Student Tijs ten Bulte heeft een stoel ontworpen en gemaakt en daarbij gebruik gemaakt van de mogelijkheden van 3D-print. Onder andere dankzij het Polymer Science Park heeft hij kunnen afstuderen met zijn stoel. De stoel is van 5 tot 13 juli in het voormalig stadhuis aan het Grote Kerkplein in Zwolle te zien.

Tijs ten Bulte: “Voor mijn afstudeerproject van de opleiding ontwerpend meubelmaker aan het Cibap in Zwolle heb ik een stoel ontworpen en gemaakt. De zitting en rugleuning zijn 3D-geprint, en de poten zijn van hout. Hierdoor wil ik ambacht met moderne productietechnieken combineren. Op deze manier wil ik de grens tussen oud en nieuw vervagen.

In mijn 3e leerjaar op het Cibap ben ik op het ontwerp gekomen van mijn stoel en heb deze na goedkeuring mogen maken in samenwerking met het Polymer Science Park in Zwolle en Builder 3D-printers in Noordwijkerhout. Bij beide bedrijven kreeg ik de kans veel te experimenteren en te testten met de 3D-printers. Bij Polymer Science Park werkte ik met Stratasys en een Ultimaker printer met de materialen ABS en PLA. Bij Builder 3D-printers met de eigen 3D-printers. Dit gaf mij de mogelijkheid de techniek en de materialen te begrijpen en te beheersen.

Mijn oorspronkelijke ontwerp van de zitting en rugleuning voor de stoel was anders dan het uiteindelijke ontwerp is geworden. Dit komt doordat de oorspronkelijke zitting en rugleuning veel ondersteunend materiaal nodig had en daardoor niet geschikt was te printen met de beschikbare printers. Hierdoor heb ik mijn ontwerp aan moeten passen . Dat heb ik gedaan door goed naar de techniek van het 3D-printen te kijken, wat is mogelijk en wat zijn de grenzen binnen het 3D-printen. Dit resulteerde in het huidige ontwerp van zitting en rugleuning.

Uiteindelijk heb ik de zitting en rugleuning voor de stoel kunnen printen bij het bedrijf Builder 3D-printers. Dit bedrijf is producent van hoogwaardige en groot formaat 3D-kunststofprinters. Wat Builder 3D-printers bijzonder maakt is dat ze 3D-printers maken die grote producten kunnen printen. En dat was vereist voor mijn stoelontwerp.”

De tentoonstelling waar de stoel te zien is, is 5 tot 13 Juli in het voormalig stadhuis aan het Grote kerkplein in Zwolle.
Foto aangeleverd door Tijs den Bulte

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.