Cluster kunststoffen en sensoren

Hoe zien de kunststofproducten van de toekomst er uit? De mogelijkheden zijn eindeloos. Producten worden slimmer gemaakt door ze uit te rusten met elektronica, sensoren of robotica. De integratie van deze slimme sensoren in een kunststof product of in de productielijn is een behoorlijk nieuw terrein in de kunststofindustrie.

 

Slimme producten, processen of diensten creëren enorm veel waarde en zijn veel veiliger, betrouwbaarder en energiezuiniger en worden veel intensiever gebruikt. Ze besparen hierdoor veel grondstof- en energiegebruik. De inzet van slimme sensortechnologie levert vaak een directe bijdrage aan efficiënt gebruik van grondstoffen. Hele ketens zullen door deze technologie nieuw ingericht worden.

 

Het Polymer Science Park verbindt bedrijven uit de kunststofindustrie met bedrijven en kennisinstellingen uit de ‘smart’ industrie. In een aantal demoprojecten gaan wij laten zien wat er allemaal mogelijk is. Hierbij kan men denken aan:

  •  Verpakkingen met sensoren om de omstandigheden waarin het verpakte product heeft verkeerd te kunnen vastleggen.
  • Pallets met sensoren die de locatie continu vastleggen en communiceren.
  • Tapijt met geïntegreerde sensoren om onderhoud aan te kunnen geven.
  • Materialen met sensoren die aangeven hoe intensief het gebruik is, waardoor doelgerichte inspectie door robots kan plaatsvinden op de meest risicovolle plekken.
  • Robots die kunststofproductie veiliger kunnen maken door onveilige arbeid onnodig te maken.
  • Sensoren die een productiestraat efficiënter kunnen maken (ook wat betreft energie- en grondstofgebruik).

 

Plastics get smart! Benieuwd naar de mogelijkheden van het slimmer maken van uw kunststofproduct of -productie? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martine Bonnema.

 

Wij ontvangen voor het cluster kunststoffen en sensoren een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Heb je een vraag?

Bel ons op 085 483 7800 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.