Polymer Science Park Nieuwsbrief oktober 2016
Bekijk deze email in uw browser

Start project 3D PrintHuge
 

Na de zomer is het Polymer Science Park samen met 10 partners gestart met het project 3DPrintHuge. Het is een uniek project, waarin grote industriële producten, zoals putten, worden geprint met gerecycled materiaal. Een mooie uitdaging, zeker met gerecycled kunststof als PE en PP. Dit geeft vele onzekerheden en uitdagingen voor de ontwikkeling van een dergelijk printproces. En biedt het Polymer Science Park de kans om een link te leggen tussen nieuwe technologieën en de opgedane kennis van de verwerking van recyclaat binnen de proeftuin Recycling- future proof polymers. Het project duurt 2,5 jaar en vraagt minimaal 1 miljoen aan investering.

Netwerkborrel Kunststoffen & Sensoren:
"Plastics get smart" op 
10 november 2016


Hoe kunnen sensoren (en robotica) zorgen voor een meerwaarde bij mijn kunststoffen product (en productie)? Dit is een vraag die wij de komende periode aan de hand van verschillende demoprojecten en events proberen te beantwoorden.
Graag nodigen wij u daarom uit voor onze netwerkborrel met als thema ‘Kunststoffen en sensoren: Plastics get Smart’ om meer inzicht te krijgen in alle mogelijkheden. Deze borrel vindt op 10 november plaats bij het Polymer Science Park.
Het verbinden van onze leden uit de kunststofindustrie met bedrijven en kennisinstellingen uit de ‘smart’ industrie kan vele deuren openen. Tijdens deze netwerkborrel lichten wij daarom kort toe hoe we dit gaan doen en welke voordelen u hiervan kunt hebben. Ruud Vermeulen van Lux Research en Herman Tuininga van Salland Electronics geven alvast een inspirerend voorproefje van de mogelijkheden die er zijn om kunststof en sensoren te combineren.

Aanmelden
Graag aanmelden bij Manita van der Ploeg
m.vanderploeg@polymersciencepark.nl
 
 

3 november 2016: Themadag internationaal innoveren in de chemie

Op 3 november 2016 organiseren de Topsector Chemie, het Innovatie Attaché Netwerk van RVO, SusChemNL en Innovatielink de themadag 'Internationaal innoveren in de chemie'. Een unieke gelegenheid om persoonlijk in gesprek te komen met de Innovatie Attachés van RVO, die op deze dag even terug in Nederland zijn. In korte pitches vertellen zij over de internationale kansen en ontwikkelingen in uw vakgebied in de chemie in de dertien landen waar zij actief zijn, hoe u daarop in kunt spelen en hoe zij u daarbij kunnen helpen.

U bent van harte welkom op deze dag! Deelname is gratis. Bekijk hier de website en de officiële uitnodiging.

Afval ontmoet avontuur

Met een auto gemaakt van gerecycled plastic over het ijs van Antarctica naar de geografische Zuidpool rijden. Die klus willen Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde in 2018 klaren. De trip van het duo in de volledig op zonne-energie aangedreven auto gaat over 2.300 kilometer en voert tot een hoogte van 3.000 kilometer. De Clean2Antarctica is wereldwijd de eerste zero waste-expeditie op basis van schone technologie. Polymer Science Park werkt samen met Edwin en Wilco aan het bouwen van de auto op basis van bestaande en schone technologie. De auto wordt deels 3D geprint uit afval! Daarmee willen we laten zien dat afval waardevolle grondstoffen bevat en willen wij meer bewustzijn creëren over leven met minder afval en recycling stimuleren. Meer hierover zie onderstaande links.

http://zerowastecenter.eu/
http://clean2antarctica.nl/
 

Rabobank partner Polymer Science Park


Cloud Garden nieuwe starter op het Polymer Science Park

Tom Koenderman, oprichter van Cloud Garden, verhuisde onlangs van I-lab naar een eigen kantoor bij Polymer Science Park. In zijn zoektocht naar financiering kwam Tom terecht bij Wim en Bas Brink; beiden ondernemers en private investeerders. Cloud Garden is een 100% dochteronderneming geworden van Green Grow Europe BV; het moederbedrijf waarin Tom, samen met Wim en Bas, aandeelhouder is.
 
Binnenkort wordt de eerste batch van de Cloud Tower geproduceerd, waarmee u verticaal kan tuinieren op een nieuwe en duurzame manier. De planten in deze ‘verticale moestuin’ worden volgens het principe van hydroponics gekweekt. Dit houdt in dat er gekweekt wordt met minerale voedingsstoffen in water, zonder gebruik te maken van aarde.
Een product dat een echte aanvulling is op het drukke stadse leven en tegelijkertijd via technologie bijdraagt aan een gezondere leefstijl. Vanaf februari 2017 is de Cloud Tower te koop. 

Stagiaires Deltion, Hogeschool Utrecht, Van Hall Larenstein Leeuwarden, Hogeschool Zeeland en Windesheim meet Curculaire Economy, Recycling, extrusie, filament en 3D printen


Mooi dat steeds meer studenten ons weten te vinden! En ook nog eens uit verschillende windrichtingen en technische achtergronden. Een duidelijke trend is dat studenten gericht een stageonderwerp zoeken en daarbij bewust kiezen voor Innovatie, Recycling, Circulaire Economie. Op het Polymer Science Park zijn er momenteel weer 9 stagiaires actief. Daarnaast hebben we nog ruim 20 studenten rondlopen, die een minor of ander schoolproject doen. Binnenkort hopen we een heel mooi project van TU Delft studenten naar het Polymer Science Park te halen…dus hou ons in de gaten.

Trash to Cash Bonaire


Op het Caribische eiland Bonaire is het altijd lekker weer en er wordt volop gedoken… Maar als men over de stranden kijkt valt vooral op hoeveel plastic er aanspoelt vanuit zee! The Plastic Soup Foundation is samen met Boneiru Duradero en het een lokaal afvalverwerkingsbedrijf Selibon N.V. het initiatief Trash to Cash gestart om dat plastic te verzamelen en te verwerken tot nieuwe kunststof producten die lokaal worden geproduceerd.
Op dit moment wordt er lokaal op Bonaire nagenoeg geen kunststof verwerkt en wordt veel geïmporteerd. Het doel is om ter plekke, nuttige kunststof producten te produceren uit gerecycled plastic om aan de afvalstroom nuttig te gebruiken, en er ook geld aan te verdienen.
In de eerste fase wordt er geprobeerd om mensen bewust te maken wat kunststofverwerking is! Dit is bewerkstelligd door wat basic kunststofverwerkende machines maken en te gebruiken om kunststof productjes te produceren. Via het Polymer Science Park heeft Peter-Bas van Schelling Services de opdracht gekregen om een extruder, spuitgietmachine en compressieoven te maken op basis van het ontwerp van Precious Plastics.
De machines zijn in Nederland gebouwd en in Juli/ Augustus verscheept naar Bonaire. Daarnaast heeft Trending Industries een matrijs om tolletjes te produceren met de spuitgietmachine. Peter-Bas is in September naar Bonaire geweest om de machines in werking te stellen en te testen. Vervolgens zijn is een groep werknemers van Selibon N.V. opgeleid om de machines te bedienen en is er een demonstratie gegeven aan lokale overheden en bedrijven. De machines werkten goed en de interesse was groot en er is een goede hoop dat er wordt opgeschaald om nuttige producten te maken met lokaal afval!

http://www.selibon.com/
http://www.plasticsoupfoundation.org/
http://www.boneiruduradero.nl/
https://preciousplastic.com/en/
Copyright © 2014 Polymer Science Park, All rights reserved.

Onze gegevens zijn:
www.polymersciencepark.nl


Uitschrijven    Uw gegevens aanpassen 
 
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Web
Web
YouTube
YouTube