Polymer Science Park Nieuwsbrief juni 2016
Bekijk deze email in uw browser

Kunststof op Koningsdag
 

Ook al is het inmiddels een tijdje geleden Koningsdag 2016 is er een om niet snel te vergeten. Het was de koudste ooit en Nederland zat daarom massaal aan de buis gekluisterd. Om te zien dat in Zwolle het koninklijke gezelschap genoot van de stadswandeling, het enthousiaste publiek en een spetterende parade. Met een hoofdrol voor muziek, dans, sport, spel én bovenal kunststof.
 
Belangrijke rol PSP
Samen sterk, ondernemend en vernieuwend zijn de kernwaarden die tijdens de parade. Het Polymer Science Park kreeg een belangrijke rol aan de invulling van de parade om het innovatieve denken en de praktische doe-kracht van de kunststofsector te verbeelden.
 
En zo gebeurt het dat op de Grote Markt een diversiteit aan kunststof buizen een bovengronds buizensysteem vormt en de opmaat is voor het thema kunststof en innovatie. Twee grote kunststofbomen decoreren het plein. Een slagwerkgroep speelt bij aankomst van het koninklijke gezelschap op zogenaamde ‘buizentrommels’. Er wordt gedanst en gestunt met kunststof buizen. Steltenlopers in kunststof outfits hebben hun lange houten palen ingewisseld voor een kunststof exemplaar. “Het was een mooi moment toen ook de Dutch Bikes het plein op kwamen rijden om het plaatje compleet te maken. Deze fietsen zijn bijna volledig geproduceerd van gerecycled plastic en daarmee het toonbeeld van kunststof innovatie.
 
Koninklijke ontmoeting
Na afloop kreeg de Mireille Kinket de gelegenheid om koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de overige leden van het koningshuis te ontmoeten. De koning en koningin waren zeer enthousiast over de parade, die ze betitelden als modern, eigentijds, een mooie weergave van de kracht van de regio. Bijzonder was ook het gesprek met prins Constantijn. “De prins vertelde uitvoerig over zijn kijk op innovatie in het bedrijfsleven én bij starters. Hij sprak de wens uit dat er op alle niveaus meer wordt samengewerkt door onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven. “De prins denkt dan aan echte samenwerking waarin innovaties van het bedrijfsleven centraal staan. Dit vergroot de kans om innovaties succesvol op de markt te brengen. Hij was enthousiast over PSP omdat wij een plek bieden waar alles omtrent kunststoffen samenkomt.” Uiteraard heeft prins Constantijn de uitnodiging ontvangen voor een bezoek aan PSP. Hou ons dus in de gaten de komende maanden.


 

Polymer Science Park start Lean Expertise Centrum


Steeds meer bedrijven willen hun productieprocessen optimaliseren door het toepassen van Lean. Polymer Science Park heeft daarom besloten tot de start van het Lean Expertise Centrum in de Rubber- en Kunststofindustrie.
Het Polymer Science Park werkt daarbij nauw samen met het lectoraat Lean/QRM van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De HAN beschikt over een self-assessment tool waarmee snel duidelijk wordt wat de huidige situatie is op het gebied van procesoptimalisatie. Deze input leidt vervolgens tot het definiëren van een strategisch plan voor de komende jaren. Tegelijkertijd wordt echter ook een plan van aanpak voor de kortere termijn gemaakt, waardoor al vrij snel verbeteringen merkbaar worden.
Op 21 april j.l. waren liefst 17 MKB bedrijven aanwezig om geïnformeerd te worden over de toepassing van Lean. De middag bestond uit de volgende onderdelen:
- Dr.ir. Jannes Slomp van het lectoraat Lean/QRM gaf een inspirerende lezing over wat het DNA van Lean is.
- hoofd docent Paul Touw van Hogeschool Windesheim gaf een toelichting op de mogelijkheden om studenten van de minor Process Optimalization een opdracht bij een bedrijf uit te laten voeren.
- programmamanager Dirk Baarda gaf een toelichting op de werkwijze en de verdere ontwikkeling van het Lean Expertise Centrum
Na afloop van de bijeenkomst werd dan ook van een aantal bedrijven direct al het verzoek ontvangen voor een vervolggesprek.

Bent u ook geïnteresseerd in wat Polymer Science Park voor u kan betekenen, neem dan contact op met Dirk Baarda via d.baarda@polymersciendepark,nl
 

Nieuw lid: Holland ColoursNieuw lid Schoeller Allibert

Nieuwe collega...

Mijn naam is Martine Bonnema en ik versterk sinds 1 mei dit jaar als projectleider het team van Polymer Science Park. Een aantal van jullie kent mij misschien vanuit mijn vorige werkgever DSM Composite Resins (tegenwoordig 'Aliancys'). Daar heb ik ruim 10 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van thermohardende harsen, lijmen en gelcoats voor diverse toepassingen in de composiet industrie. Met name de concrete toepassingen in de praktijk en de communicatie met klanten stonden voor mij centraal in de  productontwikkeling. Deze ervaring gebruik ik graag in de projecten die ik voor Polymer Science Park ga doen. 
 

XIC

De X-over Innovation challenge is ook dit jaar georganiseerd is samenwerking met Kennispoort Regio Zwolle, het Health Innovation Park en het Agri en Food Innovatie Cluster. Het doel van de challenge is het stimuleren van samenwerking en innovatie tussen verschillende branches.
 
Tijdens dit drukbezochte event vertelde Simon Visser, mededirecteur van Poly-Ned, over zijn kijk op innovatie. Hij liet zien wat voor een fantastisch mooie innovaties het bedrijf al wereldwijd op de markt heeft gebracht. Van een enorme luchthal op het trainingscomplex van Ajax en Southampton tot overkappingen bij de ijsbaan De Scheg in Deventer en niet te vergeten in Sochi of een landmark bij een Shopping Centre op Aruba, ze zijn allemaal gemaakt door Poly-Ned. Simon legde uit hoe hij naar steeds vernieuwende basismaterialen of combinaties daarvan kijkt en samen met partners vervolgens unieke projecten neerzet​.

Ook dit jaar werd tijdens het event de XIC award uitgereikt voor de mooiste X-over innovatie: een samenwerking tussen minstens twee bedrijven afkomstig uit twee verschillende branches. Beutech Agro uit Steenwijk werd tweede met de PhytoBac, een volautomatische oplossing voor onder andere land- en tuinbouwbedrijven om reststromen gewasbeschermingsmiddel op een verantwoorde manier te verwerken, waardoor het oppervlaktewater wordt beschermd. ​AW Materieel uit Emmeloord werd eerste.
 

Copyright © 2014 Polymer Science Park, All rights reserved.

Onze gegevens zijn:
www.polymersciencepark.nl


Uitschrijven    Uw gegevens aanpassen 
 
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Web
Web
YouTube
YouTube