Polymer Science Park Nieuwsbrief september 2015
Bekijk deze email in uw browser

EFRO subsidie toegekend voor Proeftuin Recycling-Future Proof Polymers! 


In Nederland is geen locatie te vinden waar wetenschap en bedrijfsleven op systematische wijze samenwerken om kunststofrecycling verder te brengen. De Proeftuin Recycling – Future Proof Polymers in Zwolle is het eerste initiatief waar dit gedaan zal worden. Het is een fysieke-werkplaats, waarin experimentele ontwikkelingen omtrent kunststof recycling en de inzet van recyclaat in productie aangepakt worden.
De nieuwe proeftuin maakt het mogelijk om op een effectieve en efficiënte wijze projecten met partijen in de keten uit te voeren en te organiseren. Innovatie binnen de proeftuin is gericht op onder andere betere scheidingstechnieken, waardoor inzet van recyclaat in hoogwaardigere  kunststofproducten mogelijk wordt gemaakt. Dit levert een positief effect op het klimaat en aanzienlijke verlaging van CO2-uitstoot. Alleen al met de eerste aantal gestarte experimentele ontwikkelingen in de proeftuin met bedrijven als Attero, Beutech en van Werven wordt een verlaging van CO2-uitstoot van 277.290 ton gerealiseerd en 4.005 GWh energie bespaart. Daarnaast zitten er al een groeiend aantal projecten in de pijplijn (tot nu toe 16) die de komende tijd zullen starten. Het Polymer Science Park is blij met de EFRO financiering vanuit de Provincies Overijssel en Gelderland. Hierdoor kan de proeftuin stevig worden neergezet en uitgebouwd.
 

Innovatielunch en Regio Congres Zwolle

Dit jaar heeft PSP haar mooie resultaten van 2015 gepresenteerd op de Innovatielunch voorafgaand aan het Regio Zwolle Congres op 9 december samen met Kennispoort, Health Innovation Park en het innovatiecluster Agro&Food.
Het afgelopen jaar is een jaar van verandering geweest. En met resultaat! De proeftuin Recycling staat als een huis. Op het thema Coatings gaan we verder met het poedercoaten op hout en kunststof. En de komende periode starten we op met een groot internationaal programma op het vlak van oppervlaktetechnologie. Met het cluster Kunststoffen en Sensoren gaan we samen met onze partners LEO Robotics, Universiteit Twente, Wageningen Universiteit en Lectoraat kunststoftechnologie Demoprojecten realiseren op het vlak van robotica en sensoren voor optimalisatie kunststofproductie; minimalisatie inspectie en onderhoud en nieuwe toepassingen van sensoren in producten.
Tijdens de innovatielunch werd een filmpje getoond van één van de projecten die door Polymer Science Park wordt begeleid: de ontwikkeling van een kunststof labkast.
 

Innovatielunch en Regio Congres Zwolle

Op 19 november bracht YPZ een zeer geslaagd bezoek aan PSP

zie website YPZ klik hier
 

Nieuwjaarsbijeenkomst PSP

28 januari 16 | Zwolle


Chemische Kring

19 januari 16 | Zwolle

 

Nieuwjaarsborrel PSP - 3Dprint minicongres

PSP start het nieuwe jaar met een minicongres 3D Printen tijdens de Nieuwjaarsborrel op 28 januari 2016!

Het afgelopen jaar hebben zich drie bedrijven gevestigd te weten, Bond BV, Fiberneering en TrendingIndustries. PSP heeft samen met hen mooie plannen. Tevens gaan we verder met een aantal partijen in de doorontwikkeling van 3D geprinte kunststof proto-matrijzen voor representatieve serie spuitgiet-producten.

In het minicongres lichten alle partijen een tipje van de sluier op over hun zeer innovatieve ontwikkelingen. En presenteren wij een gezamenlijk concept proef printfabriek neer te zetten om recyclaat mee te gaan printen.
 
Geïnteresseerd? Kom dan naar onze nieuwjaarsborrel en meld u aan bij:  m.vanderploeg@polymersciencepark.nl of telefonisch 038-8534810
 

Even voorstellen: VMT lid van PSP

VMT Products is een internationaal kunststofverwerkingsbedrijf. VMT staat voor een hoge kwaliteit in kunststofproductie en heeft verschillende kunststofverwerkingsmethodes. Hieronder vallen hoge- en lagedruk spuitgieten en rotatiegieten. 

VMT biedt service van start tot finish: alles onder 1 dak. Van ontwerp tot eindproduct hebben wij vakmensen in huis. Een plan op een bierviltje of CAD CAM-tekening rolt via engineering en onze gereedschapsmakerij al snel in series uit onze spuit- of rotategieterij. Vervolgens kan het meteen door naar onze natlakstraat en de assemblage. Daar gaat het product dan in dozen de deur uit - of als voorraad het magazijn in. Het kan allemaal.
website: VMT
 

Honderd miljoen voor onderzoek naar nieuwe materialen in chemie

Chemische bedrijven en universiteiten gaan extra onderzoek doen naar materialen en energiedragers met geheel nieuwe eigenschappen die energie en grondstoffen besparen. Dit leidt naar verwachting tot verf die energie kan opwekken net zoals zonnepanelen. Er komen waarschijnlijk autobumpers en telefoonschermpjes die zichzelf herstellen als er een kras op komt. Ook wordt er gewerkt aan glas dat zonlicht weert en warmte binnen houdt. Coatings van boten en vliegtuigen kunnen in de toekomst zonder milieubelastende stoffen. Minister Kamp van Economische Zaken lanceerde daarvoor het zogeheten Chemical Building Blocks Consortium bij Shell in Amsterdam. lees meer

 

Polymer Science Park wenst u fijne feestdagen en een schitterend 2016!
 

 
Copyright © 2014 Polymer Science Park, All rights reserved.

Onze gegevens zijn:
www.polymersciencepark.nl


Uitschrijven    Uw gegevens aanpassen 
 
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Web
Web
YouTube
YouTube