Polymer Science Park Nieuwsbrief april 2015
Bekijk deze email in uw browser

Innovatieproject op medisch vlak

Binnen de medische wereld wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van vele verschillende kunststoffen. De afgelopen maanden heeft het Polymer Science Park meegeholpen aan de ontwikkeling van een medisch hulpmiddel voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. In het project dat is uitgevoerd voor Gelanus hebben ook twee studenten van Hogeschool Windesheim meegewerkt. Het eerste prototype is vervolgens in een eigen ontwikkelde testopstelling gevalideerd op de IC van Isala, het ziekenhuis van Zwolle. Er wordt op het moment nog volop getest maar de eerste resultaten lijken veelbelovend!

Cursus Spuitgieten 1 afgerond

 In maart is voor de tweede keer de cursus spuitgieten I gegeven in samenwerking met STODT Toekomsttechniek. Naast cursisten die werkzaam zijn in de kunstindustrie in de regio hebben nu ook twee kandidaten van het Green PAC Innovation Lab (iLab) meegedaan.
De theorie- en praktijkexamen zijn afgelegd, nu is het nog even wachten op de beoordelingen!

Ontwikkeling van een kunststof labkast

 Voor Steendam lab furnishing supplies hebben Polymer Science Park en Tricas Industrial Design & Engineering samengewerkt aan de ontwikkeling van een kunststof labkast. De combinatie van slim ontwerpen en het gebruik van bepaalde productietechnieken geeft unieke voordelen ten opzichte van conventionele manieren van produceren. Voorbeelden daarvan zijn de reinigbaarheid en de gewichtsreductie, die de kast mobieler maakt. Aan de hand van de concepten wordt nu door Steendam bekeken welk ontwerp het beste aansluit op de marktvraag, zodat vervolgens gewerkt kan worden aan de realisatie van het product.

Proeftuin Recycling

Van de in Nederland jaarlijks ingezamelde 850.000 ton kunststoffen wordt ca. 21% als materiaal hergebruikt. In vergelijking met metalen, glas en papier en karton, waarvan 75% en meer wordt hergebruikt, ligt het hergebruik bij kunststoffen dus laag. De kunststofsector streeft naar een maatschappelijk verantwoorde productie en (her)gebruik haar producten. De beweging van afval naar grondstof leidt tot een meer circulaire economie. Dit vergt het zuinig omgaan met grondstoffen (resource efficiency), het slim ontwerpen van producten (eco-design en substitutie van niet duurzame materialen), voorwerpen langer en meerdere keren gebruiken (hergebruik en reparatie) en het optimaal benutten van reststromen. In deze richting liggen volop kansen.
In de afgelopen periode zijn wij vanuit PSP druk bezig geweest met het opzetten van een proeftuin recycling onder de naam Future Proof Polymers. Op 30 april 2015 zal er een bijeenkomst worden gehouden waarin deze proeftuin met de verschillende activiteiten wordt toegelicht. De activiteiten in de proeftuin hebben te maken met het bevorderen van productie en (her)gebruik van kunststof producten en behelzen het  verbeteren van ontwerpregels, materiaalkarakterisering, opwerkingstechnieken, compoundering en verwerkingstechnieken. Tijdens de bijeenkomst zullen wij een aantal projecten presenteren. Interesse? Meld u dan aan bij Manita van der Ploeg: M.vanderPloeg@polymersciencepark.nl

Nieuwe deelnemers:
Bond BV  en
TrendingIndustries vestigen zich op Polymer Science Park

3DprintEU event, 10 september 2015 op Hogeschool Windesheim in Zwolle.

26 september Dag van de Chemie bij Polymer Science Park en i-Lab

 

Excursies bij Polymer Science Park

Voor verschillende groepen studenten van Hogeschool Windesheim van de opleiding Industrieel product ontwerpen zijn in maart excursies gegeven. De excursies bestonden uit een klassikaal deel met aansluitend een rondleiding. Tijdens de rondleiding hebben de verschillende studenten in de praktijk kennisgemaakt met spuitgieten en daarnaast met het beproeven van materialen door een trekproef. Binnenkort zullen soortgelijke programma’s voor studenten van het Deltion worden gegeven.

Duurzaam produceren bij Dunlop

Op 12 mei a.s. organiseert het Polymer Science Park in samenwerking met Dunlop een bijeenkomst waar specifiek ingegaan wordt op de resultaten van het programma duurzaam produceren waar Dunlop een van de deelnemers van is. Daarnaast zal er een rondleiding plaatsvinden en is er gelegenheid om kennis te maken met andere geïnteresseerden. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.
 
Het doel van deze bijeenkomst is om bedrijven die potentieel geïnteresseerd zijn in deelname aan het traject een concreet voorbeeld te geven van de resultaten en hoe deze in het voordeel van de deelnemer kunnen werken. Een energie consulent zal de toegepaste methode toelichten. 
 
Het project duurzaam produceren wordt georganiseerd vanuit het Polymer Science Park en financieel mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Deelnemende bedrijven kunnen een energiescan laten uitvoeren en de kosten hiervoor voor 50% vergoed krijgen (tot een maximum vergoeding van 3000E per deelnemer).
Klik hier voor het hele programma.
Het aantal plaatsen voor het bezoek aan Dunlop is beperkt, dus geef u vandaag nog op. Opgeven kan via een email aan m.vanderploeg@polymersciencepark.nl
 

Kennismaking kunststof bedrijven regio Hardenberg

Donderdag 26 maart is er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd door gemeente Hardenberg in samenwerking met PSP en Kennispoort. Het motto van de gemeente: elkaar leren kennen en weten wat men voor elkaar kan betekenen is een eerste stap naar een succesvolle samenwerking. Een goede reden om PSP te vragen om naar de ondernemers uit Hardenberg en omstreken toe te komen. En dat deden we graag! Voor de ondernemers werkzaam in de kunststoftechnologie of werkend met een product waarin kunststof wordt verwerkt een goede manier om kennis te maken met de mogelijkheden van het PSP. Een aantal ondernemers hebben al contact gezocht met PSP. Zeker aanleiding om meer bijeenkomsten in de regio te houden.

Netwerkbijeenkomst PolyPlasticum

Op 19 maart hield het PolyPlasticum zijn jaarlijkse netwerkborrel. 3 sprekers zetten in een korte levendige presentatie de nieuwe ontwikkelingen rond kunststof op de kaart.
De laatste inzichten rond de rol van plastics in de geneeskunde door Prof dr. Hans Davidson, conservator van het Polyplasticum het vernieuwde Polymer Science Park en bedrijfsstrategie van Dunlop Hevea die hoge kwaliteit laarzen voor verschillende professionele toepassingen in de markt zet.  

Lezing Chemische Kring

14 april 15 | Zwolle

 

Bijeenkomst proeftuin recycling-future proof polymers

30 april 15 | Zwolle

 

Bijeenkomst Duurzaam produceren bij Dunlop

12 mei 15 | Raalte

 

Lezing Chemische Kring

15 mei 15 | Zwolle

 

3 juni XIC Event

3 juni 15 | Zwolle


 

Copyright © 2014 Polymer Science Park, All rights reserved.

Onze gegevens zijn:
www.polymersciencepark.nl


Uitschrijven    Uw gegevens aanpassen 
 
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Web
Web
YouTube
YouTube