Polymer Science Park Nieuwsbrief april 2015
Bekijk deze email in uw browser

Even voorstellen

Niets gehoord van PSP? Nou, stil hebben we niet gestaan. De eerste inhoudelijke bijeenkomst "proeftuin recycling" was een succes voor het team PSP. Tijd om ons even voor te stellen, mocht u nog geen kennis hebben gemaakt met ons.
 
Manita van der Ploeg: Secretaresse van het team en van alles op de hoogte!

Jasper Bouwmeester: Projectleider van onder meer de proeftuin Recycling.

Gydo Willemsen: Projectleider en Projectuitvoerder. Al sinds de start van PSP betrokken. Zijn expertise is spuitgieten.

Egbert Kroeze: Projectuitvoerder met als expertise extrusie en compounderen.

Jan Brouwer: Accountmanager. Aanspreekpunt voor de deelnemers van PSP.


Ed Flohr: Accountmanager en tevens innovatiecoach van het DPI-Value Centre.


Mireille Kinket: Directeur PSP en projectleider coatings.

Het team is aangevuld met een aantal studenten van Deltion, Windesheim en de Universiteit Twente!

XIC Event

Het Polymer Science Park is dé industriële broedplaats voor de kunststofindustrie. Een open innovatiecentrum voor alle ondernemers met technisch inhoudelijke vragen op het gebied van industrieel toegepaste kunststoftechnologie. Van idee tot productrijpe prototypes.

De toegevoegde waarde van PSP is ervoor te zorgen dat ondernemers sneller en beter innoveren door toegang tot kennis uit het Open Innovatienetwerk van PSP, met de funding die PSP voor projecten kan regelen. Daarnaast stelt PSP voor de projecten ook apparatuur en laboratoria ter beschikking, oa spuitgietmachines, extruder en compoundeerlijn, maar ook een demo poedercoat en tapijtlijn. Tevens biedt PSP onderdak voor starters en bedrijven.

Speerpunten op de agenda van PSP zijn Recycling, Duurzaam Produceren en Verwerken van Kunststoffen, Coatings en 3D printen. Centraal in onze projecten staat de ontwikkeling van betere en duurzame producten.

Kom tijdens het XIC met ons in gesprek en ontdek wat wij  voor jouw (cross-over) innovatie kunnen betekenen.
klik hier voor de website van het XIC-event.

Voor leden van Polymer Science Park zijn nog enkele gratis kaarten beschikbaar, interesse? mail naar m.vanderploeg@polymersciencepark.nl 

Nieuwe deelnemer:
Fiberneering vestigt zich op Polymer Science Park

3DprintEU event, 10 september 2015 op Hogeschool Windesheim in Zwolle

26 september Dag van de Chemie bij Polymer Science Park en i-Lab

 

Kunststofbeurs Veldhoven 2015

Op 23 en 24 september 24 september is de Kunststofbeurs in Veldhoven. Voor deelnemers van PSP zijn er meerdere mogelijkheden om samen met PSP deel te nemen aan deze beurs. Als u er zelf niet staat, kunt u ons materiaal leveren die we in de stand kunnen leggen, maar u kunt natuurlijk ook zelf aanwezig zijn en u presenteren in de PSP stand. Indien u zelf een stand heeft op de beurs dan lijkt het ons handig om informatie te delen. Graag horen wij uw wensen!

Bijeenkomst Proeftuin Recycling groot succes!


Afgelopen 30 april heeft het Polymer Science Park tijdens de bijeenkomst "Proeftuin Recycling" met haar leden en andere potentiele deelnemers besproken hoe concrete invulling gegeven zal worden aan deze proeftuin. Tijdens de meeting zijn door vier projectvoorstellen besproken (geurreductie recyclaat, zuiverder sorteren, recycling thermoharders, constante eigenschappen recyclaat). Tijdens de bijeenkomst zijn daar nog eens zes projectvoorstellen op aangeven van de aanwezige bedrijven bijgekomen, o.a. kleuren van recyclaat en closed loop van gebruikte materialen. Inmiddels zijn er 18 bedrijven die zich hebben ingeschreven op 1 of meerdere projecten.
In de volgende stap zal per project met de geïnteresseerde bedrijven toegewerkt worden naar een meer gedetailleerd projectplan (inhoud, uitvoering, rollen en budget). Per 1 augustus zullen projectplannen klaar zijn voor minimaal drie projecten, die direct na de zomer van start zullen gaan.
 
Bent u ook geïnteresseerd of heeft u vragen over de inhoud van een specifiek project of de proeftuin in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Jasper Bouwmeester (06-46432428).

 

Duurzaam produceren bij Dunlop

Dunlop kijkt met tevredenheid terug op het project Duurzaam Produceren. In het project werd het energieverbruik per deelproces ingeschat en beoordeeld. Daarbij bleek, dat Dunlop veel processen al goed op orde heeft. Albert Weier, CEO van Dunlop geeft aan, dat een beoordeling door een deskundige buitenstaander toch altijd tot nuttige nieuwe inzichten leidt.
Het eindrapport geeft aan, dat de combinatie van bestaande plannen en nieuwe opties een energiebesparing van 15% – 20% op het huidige verbruik kunnen realiseren. Voor een aantal van deze opties moet de haalbaarheid echter nog nader beoordeeld worden. In het onderzoek werd onder meer aandacht besteed aan het beter realiseren van een constant vochtgehalte in de grondstoffen, het toepassen van frequentiegeregelde grondstofpompen, het optimaliseren van de afzuiging van productieprocessen en het recirculeren van ventilatielucht. Daarnaast werd vastgesteld welk energieverbruik veroorzaakt wordt door lekkages in het persluchtsysteem, waardoor (opnieuw) werd vastgesteld dat het verhelpen van persluchtlekkages een belangrijke activiteit is.

Master Polymer Engineering Windesheim

Voor de verdere ontwikkeling van kunststofproducten is meer kennis vereist, zowel van de materialen als van de wijze van produceren. De hogescholen Windesheim en Stenden bieden daarom de masteropleiding Polymer Engineering aan. De Bachelor of Applied Science leert hoe eigenschappen van polymeren bepalend zijn in het verwerkingsproces van materiaal tot product. Met kennis van materialen en het inzicht in het productieproces is de afgestudeerde Master of Polymer Engineering beter in staat om een ketenaanpak te realiseren.
Duur studie: 2 jaar
Start: september 2015
Lestijden: Vrijdag 09:00-17:00 uur
Locatie: Emmen en Zwolle
voor meer informatie klik hier.
Copyright © 2014 Polymer Science Park, All rights reserved.

Onze gegevens zijn:
www.polymersciencepark.nl


Uitschrijven    Uw gegevens aanpassen 
 
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Web
Web
YouTube
YouTube