Innovatiecentrum voor toegepaste kunststoftechnologie

Plastics get Smart

  1. Cluster Kunststoffen en Sensoren

Hoe zien de kunststof producten van de toekomst er uit? De mogelijkheden zijn eindeloos. Producten worden slimmer gemaakt door ze uit te rusten met elektronica, sensoren of robotica. De integratie van deze slimme sensoren in een kunststof product of in de productielijn is een behoorlijk nieuw terrein in de kunststofindustrie.

Slimme producten, processen of diensten creëren enorm veel waarde en zijn veel veiliger, betrouwbaarder en energiezuiniger en worden veel intensiever gebruikt. Ze besparen hierdoor veel grondstof- en energiegebruik. De inzet van slimme sensortechnologie levert vaak een directe bijdrage aan efficiënt gebruik van grondstoffen. Hele ketens zullen door deze technologie nieuw ingericht worden.

Het Polymer Science Park verbindt bedrijven uit de kunststofindustrie met bedrijven en kennisinstellingen uit de ‘smart’ industrie. In een aantal demoprojecten gaan wij laten zien wat er allemaal mogelijk is. Hierbij kan men denken aan:

  • Verpakkingen met sensoren om de omstandigheden waarin het verpakte product heeft verkeerd te kunnen vastleggen.
  • Pallets met sensoren die de locatie continu vastleggen en communiceren.
  • Tapijt met geïntegreerde sensoren om onderhoud aan te kunnen geven.
  • Materialen met sensoren die aangeven hoe intensief het gebruik is, waardoor doelgerichte inspectie door robots kan plaatsvinden op de meest risicovolle plekken.
  • Robots die kunststofproductie veiliger kunnen maken door onveilige arbeid onnodig te maken.
  • Sensoren die een productiestraat efficiënter kunnen maken (ook wat betreft energie- en grondstofgebruik).

Plastics get smart! Benieuwd naar de mogelijkheden van het slimmer maken van uw kunststofproduct of -productie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martine Bonnema: m.bonnema@polymersciencepark.nl of het Polymer Science Park door te bellen naar het algemene nummer van het Polymer Science Park: 038 853 4810.

Wij ontvangen voor het cluster kunststoffen en sensoren een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie

  1. Coatings

Polymer Science Park verbindt partijen in de hele coatingketen: van polymeer tot toepassing. Wij bieden u de mogelijkheid verder te komen met innovaties door eigen kennis en faciliteiten te combineren met de kennis in ons netwerk.

Coatings zijn een bijzondere toepassing van kunststoffen. Een coating biedt niet alleen bescherming, maar geeft ook de ‘looks’ aan het product. De eisen die aan een coating worden gesteld zijn dan ook hoog en vaak anders dan in andere kunststofverwerkende industrieën. Kennis op dit gebied is specifiek en verspreid over meerdere bedrijven.

Lopende projecten op het gebied van coatings:

– High Troughput Experimentation

Sneller slimmere innovaties op de markt brengen? Doormiddel van High Troughput Experimentation kunnen coatings met oneindig veel variaties in de grondstoffen worden gemaakt en geëvalueerd. Dit zorgt ervoor dat de R&D-capaciteit benut kan worden voor échte innovaties. Wij zijn als Polymer Science Park nauw betrokken bij de ontwikkeling van een HTE coating & adhesives centrum. De apparatuur van en kennis vanuit dit centrum is beschikbaar voor onze leden.

– Poedercoaten op lage temperatuur

Is poeder coaten op substraten anders dan metaal lastig? Niet wanneer dit op lagere temperatuur kan en deze mogelijkheid is er op het Polymer Science Park. Wij beschikken over een unieke demo-productielijn die het mogelijk maakt MDF, hout en kunststoffen te poedercoaten.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neemt u dan contact op met Martine Bonnema: m.bonnema@polymersciencepark.nl of het Polymer Science Park door te bellen naar het algemene nummer van het Polymer Science Park: 038 853 4810.